Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin fegyverszünetet rendel el Ukrajnában az ortodox karácsony miatt


Ortodox templom (képünk illusztráció)
Ortodox templom (képünk illusztráció)

Az orosz elnök utasította az orosz fegyveres erőket, hogy január 6–7-én, az ortodox karácsonyi ünnepek alatt tartsanak tűzszünetet az ukrán harctéren. Az ukrán elnöki tanácsadó szerint ez csak képmutatás.

A Kreml honlapján január 5-én közzétett végzésében Putyin kijelentette, hogy a tűzszünet január 6-án délben kezdődik és január 7-én éjfélig tart.

Amint arról a Kreml honlapján beszámoltak, Putyin felszólította az ukrán felet, hogy „hirdessenek tűzszünetet, és biztosítsák az ortodox keresztények számára a lehetőséget, hogy részt vegyenek az istentiszteleteken karácsony estéjén, valamint karácsony napján”.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója Twitteren reagált a tűzszünetre vonatkozó orosz felszólításra.

„Először is Ukrajna nem támad idegen területet és nem öl civileket, ahogy Oroszország teszi. Ukrajna csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén (…) Másodszor Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lesz ideiglenes fegyverszünet. Tartsd meg magadnak a képmutatást!”

Podoljak, aki a háború kezdetén Oroszország és Ukrajna közötti korai tárgyalások egyik vezető tárgyalója volt, korábban Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház fejének karácsonyi fegyverszünetre vonatkozó felhívását „cinikus csapdának” és „a propaganda elemének” nevezte.

Podoljak szerint az orosz ortodox egyház „háborús propagandista”, az ukránok tömeges meggyilkolására és Oroszország militarizálására ösztönzött.

Mint arról a Szabad Európa korábban írt, Ukrajnában a lakosság kilencven százaléka ukrán ortodox, és az egyház októberi zsinatának engedélyével idén a Gergely-naptárhoz igazodva, december 25-én ünnepelték Krisztus születését az ortodox hívek is.

Ez csak részben a háború miatt alakult így, hiszen a szokatlan dátum a hívek részéről évek óta jelentkező, az ukrán ortodox egyház berkeiben vitákat kiváltó igény volt.

XS
SM
MD
LG