Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin korlátozni akarja az ukrán gabonaexport célállomásait


Gabonát rakodnak Odessza kikötőjében 2022. augusztus 22-én
Gabonát rakodnak Odessza kikötőjében 2022. augusztus 22-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán fenyegető globális élelmiszerválságra figyelmeztetett, és azt mondta, tárgyalni fog az Ukrajnával kötött, mérföldkőnek számító gabonaszerződés módosításáról, hogy korlátozzák a gabonaszállítmányokat fogadó országok számát.

Putyin szerdán azt mondta, Moszkva mindent megtett annak érdekében, hogy Ukrajna exportálhassa a gabonáját, de a globális élelmiszerpiac problémái valószínűleg fokozódni fognak, és humanitárius katasztrófa fenyeget.

Putyin elmondta, hogy Oroszország júliusban azzal a feltétellel írta alá a megállapodást Törökország és az ENSZ közvetítésével, hogy az segíteni fog az emelkedő élelmiszerárak letörésében a fejlődő világban, de ehelyett a gazdag nyugati országoknak származott előnyük a megállapodásból.

„Ha a közvetítő Törökországot kizárjuk, az Ukrajnából kivitt gabona szinte teljes egésze nem a legszegényebb, fejlődő országokba, hanem az Európai Unió országaiba került” – mondta Putyin szerdán a kelet-oroszországi Vlagyivosztokban tartott gazdasági fórumon.

Putyin közölte, hogy a 87 darab, összesen hatvanezer tonna terményt szállító hajóból csak kettő ment szegény országokba, és azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy gyarmatosítóként viselkedik.

„A fejlődő országokat egyszerűen megint becsapták és továbbra is becsapják. Nyilvánvaló, hogy ezzel a megközelítéssel a világ élelmezési problémáinak mértéke csak növekedni fog (…) ami példátlan humanitárius katasztrófához vezethet.”

Putyin azt mondta, meg fogja vizsgálni „a gabona- és egyéb élelmiszerexport célállomásainak korlátozását”, és megvitatja az ötletet Tayyip Erdoğan török elnökkel, aki júliusban segített tető alá hozni a megállapodást annak érdekében, hogy megnyissák az utat az export előtt Ukrajna déli kikötőiből.

Több magas rangú orosz tisztségviselő, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter is beszélt arról az elmúlt 24 órában, hogy Moszkva nem elégedett a megállapodás feltételeivel, és a Nyugat nem teljesíti kötelezettségeit.

Moszkva azt állítja, hogy ígéretet kapott bizonyos logisztikai szankciók feloldására, amelyek állítása szerint zavarják az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya exportját, cserébe a dél-ukrajnai kikötők katonai blokádjának enyhítéséért az élelmiszer-rakományok elszállítása érdekében. Lavrov kedden azt mondta, hogy nem látott olyan lépéseket, amelyekkel a Nyugat könnyítene a helyzeten.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG