Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zátonyra futott egy ukrán gabonát szállító hajó Isztambulnál


Egy hajó halad a Boszporuszon Isztambulban 2014. december 29-én
Egy hajó halad a Boszporuszon Isztambulban 2014. december 29-én

Rövid időre le kellett állítani a Boszporusz hajóforgalmát, amíg péntek reggel el nem vontatták a 173 méteres teherhajót.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a panamai zászló alatt hajózó Lady Zehma még csütörtök este feneklett meg műszaki hiba miatt. A balesetben senki nem sérült meg.

A hajó az ukrajnai Csornomorszk kikötőjéből indult útnak az olaszországi Ravennába háromezer tonna kukoricával a fedélzetén. Jelenleg a Márvány-tengeren horgonyzik, Isztambul közelében.

Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közvetítésével július 22-én állapodott meg a fekete-tengeri gabonaszállítás újraindításáról, amelyet öt hónapig akadályozott az orosz tengeri blokád.

Az egyezséget azt követően hozták tető alá, hogy olyan figyelmeztetések láttak napvilágot, hogy a gabonaszállítás leállása az orosz invázió miatt súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

Isztambulban koordinációs központot állítottak fel, amelynek feladata a gabonát szállító hajók biztonságos áthaladásának garantálása a kijelölt tengeri folyosókon, illetve annak ellenőrzése, hogy nincsenek rajtuk fegyverek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG