Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin lánya több mint tízmillió dollárt kereshetett egy orvosi cégnél


Maria Voroncova egy szentpétervári gazdasági fórumon 2021. június elején
Maria Voroncova egy szentpétervári gazdasági fórumon 2021. június elején

Vlagyimir Putyin orosz elnök legidősebb lánya, Maria Voroncova 2019 és 2022 között 3,7 milliárd forintnak megfelelő rubelt (10,7 millió dollárt) keresett az Új Orvosi Vállalat (NOMEKO) alkalmazottjaként – állítja Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata egy hétfőn bemutatott oknyomozó riportban.

Navalnij csapata szerint Voroncova, aki endokrinológus végzettségű, 2019-ben kezdett el dolgozni a NOMEKO-nál mint társalapító és az igazgatótanács tagja.

A vizsgálat szerint a NOMEKO főleg az orosz Sogaz céggel kötött együttműködésből keresett pénzt, amely részben Jurij Kovalcsuk, Putyin közeli munkatársa és Oroszország egyik leggazdagabb embere tulajdonában van.

A Szabad Európa és az Amerika Hangja által közösen működtetett orosz nyelvű Current Time 2021-es vizsgálata kimutatta, hogy a Sogaz anyagilag támogatta Putyin közeli munkatársait, köztük a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) vezetőit, a parlamenti Szövetségi Tanács elnökét és más magas beosztású orosz tisztviselőket.

A NOMEKO-nál kapott fizetésén és osztalékán felül Voroncova havi 110.000 rubel (436 ezer forint) fizetést kap a Moszkvai Állami Egyetemtől, ahol papíron az Általános Orvosi Kar alkalmazottja Navalnij csapatának nyomozása szerint.

Korábbi cikkünk a témában: Titkos elővárosi ingatlanok és a Putyin család

Navalnij összesen 19 éves börtönbüntetését tölti egy orosz börtönben szélsőségesség és más vádak miatt, de csapata folytatja a munkát, és az interneten közzéteszi eredményeit.

A Current Time korábbi, a Sogazról szóló oknyomozó riportjából kiderült, hogy Voroncova és második férje, Jevgenyij Nagornij tulajdonában van egy 230 négyzetméteres penthouse Moszkva központjában, amelynek becsült értéke nyolcszázmillió rubel (3,1 milliárd forint). Voroncovának van egy Moszkva melletti háza is, amelynek becsült értéke négyszázmillió rubel.

A Mozsem objasznit független orosz Telegram-hírcsatorna 2023 áprilisában arról számolt be, hogy Voroncova és Putyin legfiatalabb lánya, Katerina Tihonova cégei 2022-ben több mint 4,7 milliárd forintnak megfelelő rubelt (13,6 millió dollárt) kerestek.

A Mozsem objasznit vizsgálata azt is kiderítette, hogy a NOMEKO éves árbevétele hirtelen megugrott, és elérte az 597 millió rubelt (2,3 milliárd forintot), miután Voroncova társalapítóként és az igazgatótanács tagjaként csatlakozott a vállalathoz, miközben 2018-ban a cégnek nem volt nyeresége.

XS
SM
MD
LG