Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Titkos elővárosi ingatlanok és a Putyin család


Vlagyimir Putyin az ortodox karácsonyt ünnepli a novo-ogarjovói rezidencia saját templomában 2022. január 7-én
Vlagyimir Putyin az ortodox karácsonyt ünnepli a novo-ogarjovói rezidencia saját templomában 2022. január 7-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök családtagjai szép csendben több ingatlant is szereztek Moszkva elegáns nyugati külvárosában, az elnöki rezidencia közelében, ahol luxusházak sora épült – állítja egy friss vizsgálat.

A Projekt orosz híroldal felfedezései a legújabbak azok közül, amelyek olyan vagyontárgyak hatalmas, titkos és jövedelmező hálózatát dokumentálják, amelyeket a szakértők Putyinhoz, szövetségeseihez és családjához kapcsolnak.

Putyin hivatalosan 140.000 dollárt keres évente, nyilvánosan bejelentett vagyona pedig egy 74,3 négyzetméteres lakás, egy lakókocsi és három autó. Egyes elemzők azonban mintegy kétszázmilliárd dollárra vagy még többre becsülik valós vagyonát – amelyet a közeli munkatársai által létrehozott, összetett pénzügyi rendszerek mögé rejtettek.

A Projekt június 1-jén közzétett jelentésében megállapítja, hogy 2006-ban több olyan telket vásároltak meg Panamában és másutt bejegyzett offshore cégek, amelyek Novo-Ogarjovo, a hivatalos kormányzati rezidencia közelében találhatók – itt lakik Putyin ideje nagy részében.

Putyin két lánya később hozományként kapta meg a két ingatlant az elnök immár volt feleségétől, Ljudmilától – írja a Projekt.

Putyin idősebb lánya, Maria ezek egyikén teremtett otthont. Maria, aki a Voroncova vezetéknevet használja, több évig élt házasságban egy holland férfival, bár állítólag időközben elváltak, és újra férjhez ment egy orosz olaj- és gázipari vezetőhöz.

Kirill Samalov, aki Putyin másik lányának, Katerina Tyihonovának volt a férje, állítólag szintén kapott egy telket – írja a Projekt –, röviddel azután, hogy 2013-ban feleségül vette Tyihonovát. A pár ezután átfogó felújítást végzett az ingatlanon több millió euró értékben.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij csapata szerint hétszázmillió dolláros szuperjacht köthető Putyinhoz

A felújított házat egyebek mellett egy kézzel készített aranyozott csillárral díszítették, amelynek becsült értéke 72.000 euró, és helyet kapott benne Ivan Siskin híres XIX. századi orosz művész egyik festménye is a Projekt szerint.

Egy ugyancsak Samalovhoz tartozó másik telken Ljudmila Putyinnak készültek házat építeni. Ő és Putyin 2013-ban bejelentették, hogy véget vetnek a házasságuknak, majd a nő később újra férjhez ment.

A Projekt arról is értesült, hogy 2013-ban Samalov átengedte a telek rendelkezési jogát annak a férfinak, akihez Ljudmila aztán férjhez ment.

Samalov és Tyihonova később különvált. 2018 óta a férfit pénzügyi szankciókkal sújtja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több más ország Putyinnal való szoros kapcsolatai miatt.

Később Samalov átruházta a birtokában lévő telkek tulajdonjogát egy olyan cégre, amely állítólag Arkagyij Rotenberggel, Putyin gyermekkori barátjával és milliárdos üzletemberrel áll kapcsolatban.

Samalov a hírek szerint jóval a becsült telekértékük alatt adta el az ingatlanokat – közölte Projekt.

Putyin gazdagsága és vagyona nyugati kormányok, riporterek és más kutatók számos vizsgálatának tárgya volt már.

Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának kutatói dokumentáltak egy hatalmas kastélyt a Fekete-tengeren, amelyet Putyin rendszeresen használ.

A Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) 2016-os Panama-papírok-jelentése is talált olyan luxuscikkeket, amelyek Putyinhoz, barátaihoz és családjához kapcsolódnak, köztük jachtokat és ingatlanokat Oroszországban és kívüle.

XS
SM
MD
LG