Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin és Orbán találkozóján a békés tárgyalásokat hangsúlyozták, csak előbbi nem látja még a megoldást


 Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélése Moszkvában, a Kreml által közreadott képen, 2022. február 1-jén.
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélése Moszkvában, a Kreml által közreadott képen, 2022. február 1-jén.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök legújabb személyes találkozója nagyon feszült helyzetben zajlott Moszkvában, a felek pedig kölcsönösen a tárgylások fontosságát emelték ki az ukrajnai háború közeli helyzet kapcsán. Orbán Viktor emellett újdonságként bejelentett egy jövőbeli orosz-magyar szállítmányozási céget és két újabb orosz városból "kért" közvetlen repülőjáratot Magyarországra.

2009 óta Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor szinte évente találkoznak személyesen is, zárt ajtók mögött tárgyalni. Idén viszont elképesztően feszült, háború közeli helyzetben fogadta Putyin a magyar miniszterelnököt Moszkvában. Erről alább olvashat bővebben.

Ukrajnai háborús helyzet

"Az Európai Unió egységes, nincs olyan európai uniós vezető egyetlen egy sem, amelyik konfliktust akarna Oroszországgal"

– jelentette be Orbán Viktor a nagyjából ötórás megbeszélés utáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök moszkvai látogatása előtt egyébként az USA, a NATO és az Európai Parlament Külügyi és Védelmi bizottsága is erős jelzéseket küldött neki a találkozó kapcsán.

Orbán Viktor előzetes "békemissziónak" nevezte a látogatását, ezt a megbeszélés után is elismételte. Hangsúlyozta még a tárgyalások folytatásának fontosságát ebben a helyzetben és hogy lehetséges a békés megállapodás. Illetve, hogy ő úgy értelmezi a történelmet, hogy a magyaroknak és a régiónak sosem volt érdeke a konfliktus Kelet és Nyugat között.

Ez ügyben Orbán Viktor egyébként "az orosz politika magyar modelljét" ajánlotta. Ez a modell elmondása szerint a kölcsönös tiszteletet jelenti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatóján, 2022. február elsején.
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatóján, 2022. február elsején.

Vlagyimir Putyin kicsit bővebben arról beszélt, hogy Oroszország olyan megoldást akar, amelyben minden érintett fél érdekeit szem előtt tartják.

Pontosabban újra elismételte azt az álláspontját, hogy szerinte Oroszországnak megígérték, hogy bizonyos keleti országok soha nem lehetnek NATO-tagok. Ehhez képest pedig például Lengyelország, Románia vagy a balti államok is azok lettek.

Elmondta, hogy a Krímet szuverén orosz területnek, a terület hovatartozásának ügyét pedig lezártnak tartja. De elmondása szerint Ukrajna írásos dokumentumokban fektette le a Krím katonai visszaszerzését. Így ha Ukrajna NATO-tag lenne, akkor esetleg "belerángatnák" Oroszországot egy háborúba a NATO-val.

"Valaki gondolt már erre?"

– tette fel a kérdést az orosz elnök. Vlagyimir Putyin szerint pedig minden ország szabadon meghatározhatja, hogy a saját biztonságát hogyan tudja megoldani. Ő is bízik egyébként a tárgyalások sikerében, de egyelőre "nem áll készen" ennek megoldására.

Több gázt vesz majd Magyarország, miközben az EU majd Putyin szerint bajban lesz

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter még a találkozó előtti héten bejelentette, hogy Magyarország ismeretlen áron még több orosz gázt kíván vásárolni hosszú távú szerződéssel.

Ezt most Orbán Viktor is megerősítette, bár újra csak a szándékról számolt be, a részleteket később fogják megtárgyalni. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy az évi egymilliárd köbméter volumen számukra könnyen megoldható, nyitottak az ilyen irányú tárgyalásokra.

"Az európai partnereinknél lesznek problémák jövőre, Magyarországnak nem lesznek ilyen problémái"

– jelentette be az orosz elnök a gázellátás kapcsán.

Ide tartozik, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség szerint jelentős részben Oroszország okozza az egész gázválságot Európában azzal, hogy 2021 végén elkezdte jelentősen csökkenteni az uniós országoknak rövidebb távú szerződésekkel eladott gáz mennyiségét. 2021 utolsó negyedévében már 25 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezett a térségbe, mint átlagosan az elmúlt öt évben.

Magyar gyártású Szputynikot akar Orbán és Putyin is

Orbán Viktor röviden beszélt még az ötéves csúszásban lévő paksi bővítésről is, itt szerinte már az utolsó engedélyekre várnak. Emellett magyar gyártású Szputnyik vakcinát is szóba hozott, ez ügyben szintén tárgyalnak még. Putyin szerint ezzel kapcsolatban már csak technikai kérdések maradtak, meg fog valósulni.

Orbán Viktor bejelentette még, hogy az ukrán határ mellett épülő nagy vasúti logisztikai terminál "működtetésében" egy orosz-magyar vegyesvállalat fog "szerepet játszani". Ennek részleteit szintén majd még később pontosítják.

Elmondta még, hogy két új repülőjáratot "kért" Vlagyimir Putyintól, egészen pontosan Jekatyeringburgból és Kalinyingrádból. Orbán Viktor szerint dugig vannak az orosz-magyar járatok, és így majd több orosz turista érkezik majd Magyarországra. Azt a magyar miniszterelnök nem indokolta meg, hogy az erről miért nem piaci alapon dönthetnek a légitársaságok. Putyin elnök viszont pozitívan állt a kéréshez.

A gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor külön elítélte még az orosz kormány elleni nyugati gazdasági szankciókat. Szerinte ez "kudarcra ítélt megoldás", nem célravezető, sőt, pontosan az ellenkező hatást érte el, az orosz gazdaság szerinte erősödött ezektől.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG