Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: Oroszország csak nyert az ukrajnai háborún


Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 7-én
Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 7-én

Oroszország semmit nem veszített az Egyesült Államokkal való globális konfrontációban az ukrajnai háború miatt, sőt valójában nyert, ugyanis új, szuverén irányvonala segít visszaállítani régi hatalmát – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon tartott beszédében alig említette Ukrajnát, moderátori kérdésre viszont leszögezte, hogy Oroszország megújulva, megerősödve fog kikerülni ebből a konfliktusból.

„Nem veszítettünk semmit és nem is fogunk veszíteni semmit (…) Arról, hogy mit nyertünk, azt tudom mondani, hogy a legfontosabb a szuverenitásunk megerősítése, és ez elkerülhetetlen eredménye annak, ami most történik. Ez végső soron belülről fogja országunkat megerősíteni” – mondta.

Elemzők szerint Putyin egyre inkább fordulópontként mutatja be a hivatalos narratívában „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai inváziót, amellyel hazája véglegesen lezárhatja a Szovjetunió 1991-es összeomlásával járó megaláztatást.

Ismerős retorika

Felszólalásában az orosz elnök mindenekelőtt azt hangoztatta, hogy a Nyugat hanyatlik, a jövőt pedig Ázsia jelenti.

„A Nyugat szankciós lázáról beszélek, azon szemtelen és agresszív kísérletről, hogy bizonyos viselkedési modelleket próbálnak rákényszeríteni más országokra, megfosztva őket szuverenitásuktól, alávetve őket az akaratuknak” – emelte ki.

„A nyugati országok aláássák az évszázadok alatt kiépült világgazdasági rendszer kulcsfontosságú pilléreit” – vélekedett, azt állítva, hogy gyengül a dollárba, az euróba és a brit fontba vetett bizalom.

Putyin elismerte, hogy a nemzetközi korlátozások bizonyos nehézségeket okoztak Oroszországban, de kijelentette, hogy meg fognak birkózni a Nyugat „pénzügyi és technológiai agressziójával”.

Továbbá felvetette a csak nemrég újraindított ukrajnai gabonaexport korlátozását arra hivatkozva, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek. Mint mondta, az ukrán kikötőkből kifutott 87 hajóból mindössze kettő ment Afrikába, a kétmillió tonna gabonából 67 ezer tonnát szállítottak oda.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG