Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: Oroszország sikeresen tesztelte új interkontinentális nukleáris cirkálórakétáját


Kép az orosz védelmi minisztérium videójából, amelyen állítólag a Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta előállítása látható
Kép az orosz védelmi minisztérium videójából, amelyen állítólag a Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakéta előállítása látható

Vlagyimir Putyin elnök október 5-én közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakétát, amelynek fejlesztésével már régóta büszkélkedett.

A NATO-szabványok szerint Skyfall néven ismert és több ezer kilométer potenciális hatótávolságú rakéta korábbi tesztjei állítólag többször is kudarcot vallottak, és nyugati források továbbra is kételkednek az életképességében.

A napokban a The New York Times a saját vizsgálataira hivatkozva írt a Burevesztnyik közelmúltbeli valószínű tesztjeiről. Az újságírók azután jutottak erre a következtetésre, hogy tanulmányozták a Novaja Zemlja-szigetcsoporton folyó mozgások műholdfelvételeit és repülési adatait.

Ehhez kapcsolódóan: Akár blöff, akár nem, a Putyin által bejelentett atomfegyver-telepítés Belaruszba fokozza a kardcsörtetést

Putyin a Szocsiban megrendezett éves Valdai Konferencián arról is beszélt, hogy Oroszország ténylegesen befejezte a Szarmat stratégiai rakétarendszer kifejlesztését, hamarosan áttér a tömeggyártására, és hadrendbe állítja.

A Kreml-párti politológus, Szergej Karaganov kérdésére a nukleáris doktrína megváltoztatásának szükségességéről Putyin azt válaszolta: nincs szükség a koncepció megváltoztatására, hiszen Oroszországot semmi sem fenyegeti.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú: Putyin nukleáris fenyegetései „nemcsak komolyak, de valószínűek”

Ugyanakkor felvetette, hogy Oroszország kiléphet az atomkísérletek átfogó tilalmáról 1996-ban kötött egyezségből. „Elméletileg visszavonhatjuk a ratifikációnkat” – mondta, azzal érvelve, hogy ez az Egyesült Államok lépéseit tükrözné. Washington ugyanis aláírta a vonatkozó tilalmat, de nem ratifikálta, Oroszország pedig aláírta, és ratifikálta is.

Harminchét évvel Csernobil után – Atomfegyverek telepítése ellen tiltakozott a belarusz ellenzék
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:09 0:00
XS
SM
MD
LG