Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyint bíráló cikkek jelentek meg az egyik legnagyobb orosz hírportálon


A már eltávolított cikkek a Lenta.ru hírportálon 2022. május 9-én
A már eltávolított cikkek a Lenta.ru hírportálon 2022. május 9-én

Tucatnyi súlyosan kormánykritikus írás jelent meg egyszerre a Lenta.ru vezető orosz híroldalon, a rövid időn belül törölt tartalmakat a portál egyes munkatársai készítették, akik úgy látják, hogy hamarosan valószínűleg külföldre kell menekülniük.

„Putyin a XXI. század egyik legvéresebb háborúját indította meg”, „Putyin szánalmas diktátorrá és paranoiássá vált”, „Oroszország elitje rothad a nepotizmustól és a talpnyalástól”, „Könnyű háborúval kitömni a gazdaságon tátongó lyukakat. Putyinnak mennie kell” – egyebek mellett ilyen címekkel jelentek meg cikkek a weboldalon.

Minden írás végére odatették a szerző nevét, illetve azt, hogy a vezetőség nem hagyta jóvá az anyagot.

Az akcióért Jegor Poljakov és Alekszandra Mirosnyikova vállalta a felelősséget. Előbbi a Mediazonának adott interjújában kijelentette, hogy nem hekkertámadás történt, ők állnak a történtek mögött, legfőbb mozgatórugójuknak pedig a lelkiismeretüket nevezte. Majd hozzátette: nagy magabiztossággal ki lehet jelenteni, hogy már nem dolgoznak a Lenta.ru-nál.

Ezzel egy időben Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháborús győzelem 77. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén mondott beszédet, amelyben elsősorban az ukrajnai háború megindítását próbálta legitimálni.

Oroszországban az ukrajnai háború megindítása óta még a korábbiaknál is keményebb eszközökkel lépnek fel a hatóságok a sajtószabadság, a független médiumok ellen, számos újságíró menekült külföldre, újabb szerkesztőségek kényszerültek bezárásra. Megtiltották az orosz médiának, hogy az Ukrajna elleni támadással kapcsolatban használja a háború vagy az invázió szót, és figyelmeztetettek, hogy csak kormányzati forrásokból származó információkat lehet közölni. Büntethetővé tették emellett az orosz állami szervek tevékenységéről szóló „hamis információk” terjesztését. A fegyveres erők „álhírekkel való hiteltelenítését” tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálhatják.

Készült a Mediazona tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG