Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ügyfele súlyosbodó mentális betegségeire hivatkozik a QAnon sámán ügyvédje


Jacob Chansley és Aaron Mostofsky zsákmányaikkal a Capitoliumban 2021. január 6-án
Jacob Chansley és Aaron Mostofsky zsákmányaikkal a Capitoliumban 2021. január 6-án

A „QAnon-sámánként" elhíresült Jacob Chansley ügyvédje szerint védence mentális gondjai érdemben súlyosbodtak a börtönben töltött idő alatt. Chansley-t korábban az is megviselte, hogy Trump elnök végül nem adott neki kegyelmet.

„Valóban Jézus és Buddha közvetlen rokonának tartja magát"

– hozott példát ügyfelének tévképzeteiről Albert Watkins ügyvéd, a „QAnon sámánként" elhíresült Jacob Chansley védője.

Watkins szerint védencének mentális állapotát érdemben rontotta a börtönben töltött idő. A börtönpszichológus több mentális betegséget is megállapított Chansley-nél: átmeneti skizofréniát, bipoláris zavart, depressziót és szorongást. Ezzel együtt viszont beszámíthatónak tartja.

Jacob Chansley egy arizonai tüntetésen 2020. november 5-én
Jacob Chansley egy arizonai tüntetésen 2020. november 5-én

Jacob Chansley-t Virginai állambeli Alexandria egyik börtönében tartják fogva, magánzárkában. Ügyvédje szerint védence minél több időt töltött magánzárkában, annál inkább visszaestek kognitív képességei. Annyira, hogy szerinte ez laikus szemmel is megállapítható. Az ügyvéd szerint az egykori katonánál azok a betegségek erősödtek fel, amelyeket már a haditengerészetnél is diagnosztizáltak nála 2006-ban.

QAnon-hívő
Chansley a QAnon gyűjtőnevű neten keringő összeesküvés-elméletek hívője. Ennek bármi lehet része, de központi alapgondolata, hogy a Demokrata Párt elitje valójában sátánista pedofilok és kannibálok szektája, Donald Trump pedig a megmentő ellenük.

Watkins ügyvéd szerint egy békés, fegyvertelen, veszélytelen és mentálisan sebezhető embert törtek össze börtönnel.

A büntetés-végrehajtás szóvivője szerint sokféle – például pont orvosi – indokok alapján kerülhet valaki magánzárkába. Emellett nem fosztják meg teljesen az emberi érintkezéstől ilyenkor sem.

Az ostromlók ikonikus alakja

Az arizonai Jacob Chansley már korábbi tüntetéseken is ismertté vált szarvas fejdíszével, festett arcával és tetoválásaival. Igazán híressé azonban a Capitolium január 6-i ostromkor vált, amikor Trump elnök beszéde után társaival együtt megtámadta a törvényhozás épületét.

A támadásban öt ember, köztük egy rendőr is meghalt, miközben a tömeg megrohanta a Capitoliumot, hogy megpróbálja megakadályozni Joe Biden választási győzelmének hitelesítését.

A rendőrség vezetői és a Kongresszus védelmi erőinek korábbi parancsnokai elismerték, hogy nem jutott el hozzájuk minden szükséges információ, és a rossz koordinációjuk is gátolta őket abban, hogy biztosítani tudják az épületet.

A szövetségi ügyészek eddig több mint ötszáz feltételezett támadó ellen indítottak eljárást. Közülük durván húszan már bűnösnek vallották magukat, 188 gyanúsított mentális állapotát pedig fel kellett mérni a tárgyalásuk előtt. Nincs tárgyalás olyanok esetében ugyanis, akik nem tudják felfogni a vádakat, nem tudják segíteni a saját védelmüket.

Jacob Chansley is a tárgyalására vár még, az illetékes szövetségi bíró szerint viszont veszélyt jelentene a társadalomra, ha addig szabadlábon lenne.

Watkins ügyvéd beszámolója alapján védencét korábban rendkívül felzaklatta, hogy Trump elnöki ciklusa végén neki végül nem adott kegyelmet. Azóta kész lenne tanúskodni is az előző elnök ellen.

Készült a Reuters híreinek felhasználásával
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG