Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rács mögé kerülhet a Szabad Európa bebörtönzött belarusz munkatársának felesége is


Darja Loszik
Darja Loszik

Két év börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség Ihar Loszik feleségének ügyében, aki a vád szerint elősegítette a szélsőséges tevékenységet a volt szovjet tagköztársaságban.

Szerdán kezdődött meg Darja Loszik tárgyalása az ország nyugati részén fekvő Breszt város bíróságán, az ítélethirdetésre már másnap sor kerülhet.

A hatóságok a vádat az érintett egy korábbi interjújára alapozták, amelyet a lengyelországi székhelyű, Belaruszban szélsőséges szervezetnek nyilvánított Belsat televíziós csatornának adott. Ebben férjét, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) bebörtönzött újságíróját politikai fogolynak nevezte.

„Kifejezte személyes negatív értékelését a bűnügyi eljárásokban és igazságszolgáltatásban részt vevő állami szervekkel kapcsolatban. Azt állította, hogy férje nem követett el semmilyen bűncselekményt, és törvénytelenül ítélték el, illetve felszólította más elítéltek családtagjait, hogy kövessék a példáját” – írta közleményében az ügyészség.

Ehhez kapcsolódóan: A diktátor bosszúja: Ki az a hat belarusz, akit hosszú börtönbüntetésre ítéltek?

Darja Loszikot tavaly októberben vették őrizetbe, miután a rendőrség átkutatta az otthonát. Négyéves lánya, Paulina azóta a szüleinél van.

Az Egyesült Államok a vádlott haladéktalan és feltétel nélküli szabadon bocsátását sürgette, ahogy az RFE/RL elnöke, Jamie Fly is.

Ehhez kapcsolódóan: „Meg kell mentenünk a médiát” – A belarusz újságírók tovább küzdenek a túlélésért

Ihar Loszikot tavaly decemberben tizenöt év szabadságvesztéssel sújtották, miután bűnösnek találták ismeretlen vádakban.

Más bebörtönzöttekhez hasonlóan ő is végig fenntartotta ártatlanságát, politikailag motivált eljárást emlegetve.

XS
SM
MD
LG