Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rács mögött a mumbai 2008-as terrortámadás egyik elkövetője


Ég a Taj Mahal mumbai szálloda, a terrortámadások egyik célpontja, 2008. november 27-én.
Ég a Taj Mahal mumbai szálloda, a terrortámadások egyik célpontja, 2008. november 27-én.

A pakisztáni bíróság elítélte egy tiltott fegyveres csoport feltételezett vezetőjét, akit a 2008-as mumbai terrortámadásokban való részvétellel vádoltak.

A pandzsábi terrorelhárítási osztály január 8-án bejelentette, hogy a Lahore-i bíróság öt év börtönre ítélte Zakiur Rehman Lakhvi-t. Emellett mintegy 100 000 pakisztáni rúpiás (183 ezer forint) pénzbírsággal is sújtotta terrorizmus finanszírozása miatt.

A férfit január elején fogták el azzal a váddal, hogy a harci tevékenységek finanszírozásának leplezéseként patikát üzemeltet Lahore-ban. Lakhvi kiemelkedő alakja volt a Jamaat-ud-Dawa jótékonysági szervezetnek is, amelyről úgy tudják, hogy kapcsolatban áll a Lashkar-e Taiba-val, vagyis azzal a csoporttal, amely felelőssé tehető a 2008-as, Mumbaiban elkövetett terrortámadásért.

A merényletben 166 ember vesztette életét. Bár a férfit a támadás után néhány nappal őrizetbe vették, a pakisztáni bíróság 2015-ben szabadon engedte.

A Lashkar-e Taiba (LeT) egy, az al-Kaidához köthető szervezet, amely a Himalája régió indiai irányítása ellen harcol. 2002-ben tiltották be, miután összefüggésbe hozták az indiai parlament ellen elkövetett támadással. A csoport tagjait azzal is megvádolták, hogy több helyen is harci tevékenységet folytattak, köztük Afganisztánban, Bosznia-Hercegovinában, és Csecsenföldön.

Tavaly ugyanannak a jótékonysági szervezetnek a vezetőjét is letartóztatták. Hafiz Muhammad Saeed tagadta a terrorszervezet finanszírozásának vádját és nem ismerte el a 2008-as merényletben való részvételt sem.

Készült az AP és a Reuters tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG