Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orvosok szerint tizenhat halottat követeltek az éjszakai légicsapások Rafahban, az ott élők heves harcokról számoltak be


Odamenekült palesztinok menekülnek tovább a rafahi Tal al-Szultán negyedből az izraeli légicsapások után 2024. május 28-án
Odamenekült palesztinok menekülnek tovább a rafahi Tal al-Szultán negyedből az izraeli légicsapások után 2024. május 28-án

Legalább tizenhat palesztin halt meg a Rafah elleni izraeli légicsapásokban – közölték az elsősegélynyújtók kedden. Közben a helyiek a harcok fokozódásáról számoltak be a dél-gázai városból.

A május elején indított izraeli behatolás miatt csaknem egymillióan menekültek el Rafahból – többségében olyanok, akiket Gáza más részeiről kergetett el Izrael és a Hamász háborúja, és az egyiptomi határ mentén fekvő városban kerestek menedéket. Most sivár sátortáborokban és háború sújtotta területeken húzzák meg magukat.

Ezúttal is ugyanazt a területet érték a légicsapások, amelyet Izrael vasárnap este támadott, arra hivatkozva, hogy a Hamász épületegyüttesének ad otthont. Akkor tűz keletkezett egy palesztin menekülttáborban, legalább 45 ember meghalt a helyi egészségügyi tisztviselők szerint. Az akció világszerte felháborodást keltett.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök „tragikus szerencsétlenségről” beszélt vasárnap, a hadsereg pedig közölte, hogy nyomozást indítottak.

Ehhez kapcsolódóan: Megérkezett az első segélyszállítmány a tenger felől Gázába

A Palesztin Polgári Védelem és a Palesztin Vörös Félhold szerint az éjszakai légicsapások most összesen tizenhat ember életét követelték a Rafah északnyugati részén fekvő Tel al-Szultán negyedben.

Izrael azt állítja, hogy korlátozott műveleteket hajt végre Rafah keleti részén, a gázai–egyiptomi határ mentén, a helyiek azonban súlyos éjszakai bombázásokról számoltak be Rafah nyugati részeiből is.

„A rettenet éjszakája volt ez” – mondja Abdel-Rahman Abu Iszmail, aki decemberben Gázavárosból menekült Tel al-Szultánba. „Folyamatos robbanásokat” hallott éjszaka, egészen kedd reggelig, miközben vadászgépek és drónok repkedtek a feje felett.

Mint mondta, mindez az otthona, a gázavárosi Sidzsajah kerület elleni invázióra emlékeztette. Izrael keményen bombázta a kerületet, mielőtt megindította volna szárazföldi hadjáratát 2023 végén. „Ezt már láttuk” – jegyezte meg.

A Rafahban élő Szajed al-Maszri arról számolt be, hogy sok család kénytelen volt elhagyni otthonát vagy ideiglenes menedékét. A legtöbben a zsúfolt Mavaszi felé tartanak, ahol óriási sátortáborokat állítottak fel a kopár tengerparton, vagy a déli Hán Júniszba mennek, amely súlyos károkat szenvedett a több hónapos harcokban.

„A helyzet egyre rosszabb” Rafahban – mondja al-Maszri.

A háború akkor kezdődött, amikor a Hamász tagjai és más fegyveresek október 7-én meglepetésszerű támadást intéztek Dél-Izrael ellen, mintegy 1200 civilt megöltek és körülbelül 250-et elraboltak. Több mint száz embert szabadon engedtek az egyhetes tűzszünet során, novemberben, cserébe Izraelben bebörtönzött palesztinokért.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb három túsz holttestét hozta ki Gázából az izraeli hadsereg

Izrael az október 7-i támadásra hatalmas légi, szárazföldi és tengeri offenzívával válaszolt. Ez több mint 36 ezer palesztint ölt meg a gázai egészségügyi minisztérium szerint, amely nem tesz különbséget fegyveresek és civilek között. Gáza 2,3 milliós lakosságának mintegy nyolcvan százaléka kényszerült otthona elhagyására; az övezet egyes részeit éhínség sújtja.

Netanjáhú azt mondja, hogy Izraelnek meg kell semmisítenie a Hamász utolsó megmaradt zászlóaljait Rafahban. Az Egyesült Államok és más közeli szövetségesei óva intették Izraelt attól, hogy teljes körű szárazföldi offenzívát hajtson végre a városban, mert humanitárius katasztrófához vezethet.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG