Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rajtaütés Németországban – a bécsi támadó társait keresték


Megemlékezés a bécsi terrortámadás egyik helyszínén 2020. november 2-án.
Megemlékezés a bécsi terrortámadás egyik helyszínén 2020. november 2-án.

Házkutatást tartottak négy, a bécsi merénylőhöz köthető férfinál- adta hírül a német rendőrség. A hatóságok Osnabrückben, Kasselben és Pinneberg járásban razziáztak, bizonyítékokat kerestek.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) tájékoztatása szerint a terrorelhárító rendőri egységek közreműködésével átkutatták négy ember lakását és üzlethelyiségeit. Bár a férfiakat jelenleg nem gyanúsítják a hétfői lövöldözésben való részvétellel, de bizonyíték van arra, hogy kapcsolatban álltak a támadóval.

Az ügyészek szerint két férfi idén nyáron találkozott a merénylővel, a harmadik pedig online tartotta vele a kapcsolatot. A negyedik nem volt közvetlen kapcsolatban az elkövetővel, a másik három férfival viszont igen.

Vizsgálat indul

A hétfői merényletben 4 ember életét vesztette, 20 ember, köztük egy rendőr megsebesült. A támadót a hatóságok lelőtték. Kujtim Fejzulai néven azonosították a lövöldözőt, az osztrák-észak-macedón kettős állampolgárságú férfi 20 éves volt, korábban már elítélték, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

Vizsgálat indult azért is, mert az osztrák hatóságok figyelmen kívül hagyták a szlovák nyomozók jelzéseit, akik már júliusban jelentették, hogy Fejzulai lőszert próbált vásárolni egy pozsonyi üzletben.

A bécsi ügyészség bejelentése szerint a támadás óta őrizetbe vett 16 ember közül hatot szabadon engedtek, a többiek őrizetben maradtak. Korábbi tájékoztatás szerint többen közülük szerepeltek a bűnügyi nyilvántartásban is. A svájci hatóságok is letartóztattak két embert.

Bécsben bezárnak egy mecsetet és egy egyesültet

Elrendelte egy mecset és egy iszlám egyesület bezárását az osztrák kormány pénteken - jelentette az APA osztrák hírügynökség alapján a Reuters.

Az intézkedést azzal indokolta Susanne Raab integrációs miniszter, hogy a 20 éves merénylő mindkettőt rendszeresen látogatta, és ez hozzájárult a fiatal férfi radikalizálódásához.

Készült a Reuters és az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG