Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rakétákat lőttek ki a kabuli repülőtérre


Egy feltételezhetően rakétakilövéshez használt autó roncsa Kabulban 2021. augusztus 30-án
Egy feltételezhetően rakétakilövéshez használt autó roncsa Kabulban 2021. augusztus 30-án

Ismeretlenek rakétákat lőttek ki a kabuli repülőtérre, ahol a terrorfenyegetettség ellenére az utolsó pillanatokban is nagy erőkkel folyik az amerikai hadsereg kimenekítési és kivonulási művelete.

Egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról a hétfői támadást követően, amelyre egy nappal a háború sújtotta országban mintegy húsz éve állomásozó nemzetközi erők kivonásának végső határideje előtt került sor.

Az Egyesült Államok vezette műveletben már több mint 117 ezer külföldi és afgán állampolgárt szállítottak el Kabulból, mióta az iszlamista tálib lázadók két héttel ezelőtt átvették az ellenőrzést Afganisztán fővárosa felett is.

A Joe Biden elnök által megszabott augusztus 31-i határidő közeledtével az amerikai erők már jórészt a diplomaták biztonságos kijuttatására és saját távozásukra összpontosítanak.

A Fehér Ház arról számolt be, hogy Bident tájékoztatták az incidensről, az emberek evakuálása pedig „zavartalanul folytatódik”.

„Az elnök megerősítette azt az utasítást, hogy a parancsnokoknak meg kell kettőzniük erőfeszítéseiket, hogy minden intézkedést meghozzanak a helyszínen lévő erőink biztonságának megóvása érdekében” – írták a kiadott közleményben.

Romló biztonsági helyzet

Bennfentes források közölték, hogy legalább öt rakétát lőttek ki a repülőtérre, az oda telepített elhárító rendszer azonban semlegesítette őket. Helyi lakosok szerint repeszdarabok hullottak a környékbeli utcákra, illetve fegyverropogást is lehetett hallani.

Az AFP francia hírügynökség munkatársa a légikikötőtől nagyjából két kilométerre lefényképezte egy rakétakilövéshez használt autó roncsait.

Vasárnap az amerikai hadsereg dróncsapást mért egy járműre Kabulban, így megakadályozva az Iszlám Állam – Horasztán Tartomány nevű terrorszervezet újabb merényletét a repülőtér ellen.

Bár az Iszlám Állam tagjai és a tálibok is radikális iszlamisták, egymással is szemben állnak. Utóbbiak ígéretet tettek arra, hogy nem térnek vissza ahhoz a brutális elnyomáshoz, amely korábbi, 1996 és 2001 közötti uralmukra volt jellemző, a közvélemény nagy része azonban egyre kevésbé hisz ebben.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG