Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rakétasebességgel emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon


Járókelők Rómában december 23-án.
Járókelők Rómában december 23-án.

Az elmúlt 24 órában 9216 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ez 1333-mal több mint egy nappal korábban. Szerda óta 81 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. A dánok lazítanak és elérhetővé teszik a negyedik oltást a veszélyeztetett csoportoknak.

Az újonnan regisztrált fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.318.093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg az elhunytak száma 40.164 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál szerint az aktív fertőzöttek száma 122.424, kórházban 2647 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási akció csütörtök délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe.

A dánoknál laposodni látszik a járványgörbe, lazítanak

Dániában lazítottak a koronavírus-járvány nyomán elrendelt egyes korlátozásokon dacára annak, hogy sok az új fertőzött. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedést, hogy a meredeken emelkedő járványügyi görbe ellaposodni látszik. Ugyanakkor figyelik, hogyan alakulnak az adatok, különösen ami az intenzív osztályok telítettségét illeti.

A miniszter bejelentette, hogy a különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára elérhetővé teszik a negyedik oltást. A dán lakosság 55 százaléka már megkapta emlékeztető oltását.

Dániában vasárnaptól megnyitják az állatkerteket, a vidámparkokat, a múzeumokat és az egyéb hasonló létesítményeket. A mozik és a színházak legfeljebb ötszáz nézőt fogadhatnak. Ugyanakkor számos helyen oltási igazolványt kell felmutatni a belépéshez.

A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi időben többször is meghaladta a húszezret az új fertőzöttek napi száma. A hatóságok szerint az esetek 96 százalékáért omikron variáns a felelős.

Olaszországban megnyíltak a tábori kórházak az omikron miatt

Az olasz egészségügyi rendszer túllépte a terheltségi küszöböt. Az MTI tudósítója szerint Milánóban újra megnyitották a vásártéren felállított, koronavírusos betegeket fogadó kórházat.

A szicíliai Palermóban tábori kórházakkal igyekeznek enyhíteni az olasz egészségügy telítettségét az omikron variáns terjedése miatt, amely a járvány minden korábbi hullámához képest több megbetegedéshez vezetett kedden. A legtöbb új beteget továbbra is a gócpontként ismert, tízmilliós Lombardiában szűrik ki.

A kedd esti adatok szerint a napi esetszám – 1,3 millió teszteléssel – túllépte a 220 ezret, és 294 beteg halt meg. Az egészségügyi minisztérium szakértőinek közlése szerint az omikron variáns terjedése még nem érte el a csúcspontját, a tetőzést a következő hetekben várják.

XS
SM
MD
LG