Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akarják a szülők a gyerekek oltását, amit már az omikron berobbanása is nehezít


Az orvos tapasztalatai szerint leginkább azok oltatják be a gyereküket, akik maguk is oltottak
Az orvos tapasztalatai szerint leginkább azok oltatják be a gyereküket, akik maguk is oltottak

Nagyjából egy hónapja, december 15-én vált lehetővé Magyarországon az 5–11 éves gyerekek koronavírus elleni oltása a Pfizer erre a korosztályra készített vakcinájával. Dr. Póta György gyermekorvost annak a napnak az estéjén kérdeztük a tapasztalatokról, amikor az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy szombaton is lesz lehetőség a gyerekek oltására, mert január 10-én beteltek a foglalható helyek.

Mint arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, dr. Póta György kerületében, a XXI. kerületben a házi gyermekorvosok azt a megoldást választották, hogy nem praxisonként oltanak, hanem külön a gyerekek oltására közösen, az önkormányzat segítségével oltópontot hoztak létre, ahol forgásban, egyeztetett időpontban adják be a gyerekeknek a koronavírus elleni vakcinát. Mint mondja, bevált a rendszer, több, kerületen kívüli gyerekorvos is bejelentkezett hozzájuk.

„Ma azokat oltottam második körben, akiket három hete az elsőben. Egyértelműen minden szülő azt mondta, hogy alig volt valamilyen reakció a gyerekeknél, legfeljebb a szúrás helye duzzadt meg, pár napig jelentkezett bágyadtabb állapot.”

Most még több a jelentkező, mint a vakcina

Az orvos szerint a szülők jól reagálnak a lehetőségre, nagy tömegben jelentkeztek, emiatt telt be az időpontfoglaló. Tapasztalatai szerint azok hozzák leginkább a gyerekeket, akik maguk is oltottak. Egyelőre az a nehezítő körülmény – ami a felnőttek oltásának kezdetekor is rövid ideig tapasztalható volt –, hogy több a jelentkező, mint a vakcina, de mint mondta, ez rendeződni fog.

„Ebben a korosztályban 650 ezer gyereket érint az országban a lehetőség az oltásra, biztos, hogy 250 ezer gyermek szülei nagyon akarják az oltást, most 120 ezernél tart az oltóanyag behozatala. Kérdés, hogy ha beoltottuk a 230-250 ezret, hogyan győzzük majd meg a többi szülőt, hogy oltatni kellene.”

Berobbant az iskolákban az omikron

Az orvos szerint a másik, oltást lassító tényező, hogy elszabadult a gyerekközösségekben az omikron, rakétasebességgel emelkedik a fertőzöttek száma. Mint mondja, beszélgetésünk napján óránként jelentettek be a praxisába fertőzött vagy érintett gyereket, aki nem feltétlenül fertőzött, de kontakt volt, ezért karanténba kényszerült.

„Ez a korosztály nagyon széles körben érintett. Ma egy tucatnyi gyereket nem tudtam beoltani az érintettsége miatt. Nem biztos, hogy beteg lesz, de érintett, mert mondjuk karanténban van az osztály, ahol fertőzötteket találtak.”

Fontos, hogy visszajelezzenek a szülők

Egy ampullányi Pfizerből, amivel most az 5–11 éveseket oltják, tíz adag oltóanyag készíthető. A nagyon alacsony hőmérsékleten tárolt bontatlan ampullát még több napig tudják tárolni normál hűtőszekrényben a rendelőkben vagy az oltópontokon. Ha viszont megbontják és feloldják, pár órán belül be kell adni.

Ha ez nem történik meg, a vakcina megy a kukába. Ezért is fontos – hangsúlyozza az orvos –, hogy a szülők jelezzék, ha nem tudják a lefoglalt időpontra oltani vinni a gyereket.

Dr. Póta György elmondta, hogy a kerületi önkormányzattal egyeztetve védőnőkkel dolgoznak együtt. Ketten vannak az orvos mellett, egyikük csak azzal foglalkozik, hogy sorozatban hívja végig azokat a szülőket, akiknek a gyerekei aznapra vannak betervezve oltásra.

Ha valamelyikről kiderül, hogy nem tud jönni, akkor a védőnő a várakozók listájáról kezdi el hívogatni az embereket, hogy találjon a kieső gyermek helyére másikat.

„Nagyon sok a lemondás az influenza, a karantén és a betegség miatt, de eddig még mindennap maximális létszámmal mentünk, nem ment pocsékba oltóanyag.”

Az orvos szerint fontos lenne, hogy ne álljanak le az oltással

Dr. Póta György szerint az omikron lecsengése után biztosan lesz pár hónap könnyebb időszak, mert a természetes védettség működik, de azt, hogy utána mi lesz, senki sem tudja megmondani.

A gyerekek jelentős százaléka a következő két-három hétben bele fog esni az omikronba. A hivatalos szakmai ajánlás szerint azt, aki igazoltan átesik a fertőzésen, két-három hónapon belül nem érdemes beoltani, mert van természetes védettsége. Vagyis azokat, akik januárban átesnek a fertőzésen, áprilisig nem érdemes oltani.

Félő, hogy ez nagyjából egybeesik majd azzal az időszakkal, amikor lecseng az ötödik hullám, a nyugalmi időszakban pedig senki sem gondol majd az oltásra. Ebből az is következik, hogy ha lesz hatodik hullám, sok lesz a még oltatlan gyerek.

Az orvos szkeptikus abban a tekintetben, hogy azokat, akik eddig nem kérték a vakcinát, mivel lehetne rábírni az oltásra.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG