Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Randioldalon osztott meg hírszerzési értesüléseket az ukrajnai háborúról egy volt amerikai tiszt


Az ügyészek szerint a nyugalmazott alezredes az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának polgári alkalmazottjaként dolgozott, amikor állítólag online kapcsolatba kezdett egy nővel egy „külföldi társkereső platformon” (archív fotó)
Az ügyészek szerint a nyugalmazott alezredes az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának polgári alkalmazottjaként dolgozott, amikor állítólag online kapcsolatba kezdett egy nővel egy „külföldi társkereső platformon” (archív fotó)

Az amerikai hadsereg nyugalmazott tisztje állítólag titkos hírszerzési információkat osztott meg egy magát ukránnak mondó nővel – közölte az ügyész. A férfi e-mailben és egy online randiplatformon küldött olyan információkat, amelyek ukrajnai orosz katonai célpontokat is tartalmaztak.

David Slater letartóztatása nem az egyetlen olyan kínos eset, amikor amerikai titkosszolgálati adatokat hoztak nyilvánosságra vagy szivárogtattak ki az ukrajnai háborúról vagy a Kijevnek biztosított washingtoni támogatásról. A férfinak március 5-én kell megjelennie a nebraskai szövetségi bíróság előtt.

Az amerikai ügyészek március 4-i közleményükben arról írtak, hogy Slater, aki nyugalmazott alezredes, az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának polgári alkalmazottja volt, amikor állítólag online kapcsolatba lépett egy nővel egy „külföldi társkereső platformon”. Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága felügyeli az Egyesült Államok nukleáris arzenálját is.

Nem világos, hogy a 63 éves Slater találkozott-e valaha is személyesen a nővel, aki az ügyészek szerint ukránnak vallotta magát.

A meg nem nevezett társkereső oldalon 2022 februárja és áprilisa között váltott számos e-mailben és csevegésben a nő konkrét kérdéseket tett fel a háborúval kapcsolatos amerikai hírszerzési értesülésekről.

„Drágám, mit mutatnak a képernyők a különteremben? Nagyon érdekes” – írta a nő a még le nem zárt vádirat szerint 2022. március 11-e környékén Slaternek.

„Egyébként te vagy az első, aki elmondta nekem, hogy a NATO-tagok vonattal utaznak, ezt csak most (már este) jelentették be nálunk a hírekben. Te vagy a titkos informátorom, szerelmem! Milyenek voltak a találkozóitok? Jól sikerültek?” – érdeklődött a nő napokkal később SMS-ben.

„Kedves Dave, van a NATO-nak és Bidennek valamilyen titkos terve arra, hogy segítsen nekünk?” – kérdezte március 18-án.

„Te vagy az én titkos ügynököm. Szeretettel” – írta állítólag egy héttel később.

A vádirat a Slater által írt e-maileket vagy üzeneteket nem idézi.

Ha Slatert elítélik a tárgyaláson, akár tíz-tíz évet is kaphat egy szövetségi börtönben a vádiratban szereplő mindhárom vádpont miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Facebook-szivárogtató: A közösségi oldal felerősíti a gyűlöletet

Az utóbbi időkben Ukrajnával vagy mással kapcsolatos titkos amerikai adatok kiszivárogtatásának egész sorozata ejtette zavarba az amerikai hírszerző közösséget, és keltett kételyeket a kényes értesüléseiket az Egyesült Államokkal megosztó szövetségesekben.

Március 4-én egy férfi, aki az amerikai légi nemzeti gárdánál szolgált, bűnösnek vallotta magát az ukrajnai háborúról és más amerikai nemzetbiztonsági titkokról szóló, szigorúan titkos katonai dokumentumok kiszivárogtatásában.

A 22 éves Jack Teixeira elismerte, hogy információtechnológiai szakértőként szerezte az értesüléseket, aztán megosztotta őket más felhasználókkal Discordon, az online játékosok körében népszerű közösségimédia-platformon.

A kiszivárogtatások, amelyek az ukrajnai csapatmozgásokról és az ukrán csapatoknak szállított amerikai felszerelésekről is tartalmaztak értesüléseket, a Pentagon számára rendkívül kínosak; több mint egy tucat katona kapott megrovást a vizsgálatok nyomán.

XS
SM
MD
LG