Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Razziák és több tucat letartóztatott Minszkben


Kép egy 2020-as minszki tüntetésről Alexei Paluyan "Bátorság" c. filmjéből.
Kép egy 2020-as minszki tüntetésről Alexei Paluyan "Bátorság" c. filmjéből.

A minszki rendőrség az éjszaka során több lakásban is razziázott és akár több mint száz embert is elzárhatott.

Szerda éjszaka a minszki rendőrség és a biztonsági erők több lakóházat és lakást átkutattak és több tucat embert letartóztattak.

Emberi jogi aktivisták szerint az őrizetbe vettek többsége két olyan kerületben lakott, ahol a razziákat véghez vitték. A hatóságok semmilyen hivatalos magyarázatot nem adtak sem a letartóztatásokra, sem a razziákra.

Egy független önkéntes csoport által készített és folyamatosan frissített lista szerint legalább 100 embert tartóztattak le, akik jelenleg is őrizetben vannak.

A tüntetőket több mint fél éve erőszakkal próbálják megfékezni

A 66 éves Lukasenka 1994 óta vezeti az országot, a tavalyi választáson pedig hatodik alkalommal is győzelmet aratott. De az ellenzéki vezetők és a nyugati országok szerint a választásokat elcsalták.

A 2020. augusztus 9-i választásokon elkövetett állítólagos csalások az ellenzék és a belarusz közvélemény felháborodását és folyamatos tiltakozásokat váltottak ki. Ezek keretében tízezrek vonultak az utcára követelve Lukasenka lemondását és az új választások kiírását.

Az ENSZ szerint a hatóságok a megmozdulások kezdete óta több mint 30 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, köztük legalább egy tucatnyi újságírót is.

A hatóságok a tüntetések során és a fegyházakban is erőszakosan lépnek fel a tüntetőkkel szemben. Többen életüket is vesztettékz elzárások során. A jogvédő szervezetek kínzásokról és bántalmazásokról számolnak be.

Lukasenka zárt ajtók mögött iktatta be magát

Lukasenka zárt ajtók mögött tartotta meg beiktatását tavaly szeptemberben. Ennek ellenére számos nyugati ország, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada sem volt hajlandó elismerni Belarusz legitim elnökének.

Az Európai Unió tagállamai pedig szankciókat vetettek ki Lukasenkára és 14 további belarusz illetékesre, az elnökválasztást követő tüntetéseken alkalmazott erőszakos túlkapások és a választások elcsalása miatt.

Készült a Szabad Európa belarusz szerkesztőségének és a Current Times tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG