Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Cihanovszkaja kiadatását követeli Belarusz


Szvjatlana Cihanovszkaja Lisszabonban, Antonio Costa portugál miniszterelnökkel való megbeszélése közben Lisszabonban, 2021. március 21-én.
Szvjatlana Cihanovszkaja Lisszabonban, Antonio Costa portugál miniszterelnökkel való megbeszélése közben Lisszabonban, 2021. március 21-én.

Szvjatlana Cihanovszkaja, ellenzéki vezető kiadatását követeli Litvániától Belarusz. A politikus az augusztusi elcsalt választást követően menekült el az országból.

Szvjatlana Cihanovszkaja Aljakszander Lukasenka belarusz vezető kihívója volt a tavalyi, az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztáson. Miután hazájában fokozódtak a kormányellenes tüntetések, és az ezt követő megtorlás is, a politikus Litvániában kért menedéket.

A belarusz főügyészség március 5-én jelentette be, hogy kérvényezték Litvániánál az ellenzéki vezető kiadatását. A „kormányzó rend, a közbiztonság és az állam elleni bűncselekmények miatt" ugyanis bíróság elé kívánják állítani.

Majd ha befagy a pokol

A nyomozók állítása szerint Cihanovszkaja börtönben lévő férje helyett zavargásokat és kormányzati épületek megtámadását tervezte Homel városában. Az ellenzéki politikus visszautasította a vádakat.

Gabrielius Landsbergis, litván külügyminiszter válaszában azt mondta, hogy országa „egy olyan téglafal, amely mögött eddig is menedéket talált minden a rezsim által üldözött demokratikus erő, és a jövőben is így fog történni”.

„Csak egy dolgot mondhatunk a belarusz rezsimnek: a pokolnak előbb be kell fagynia, mielőtt fontolóra vennénk a kérését”- tette hozzá.

Uniós szankciók

Belaruszban az újságíróknak és a jogvédőknek számos olyan üggyel kell szembenézniük, amiket a nemzetközi érdekképviseleti csoportok elítélnek. Több médium és jogvédő képviselőjének házát átvizsgálták múlt hónapban. Számos újságírót azért börtönöztek be, mert munkájukat végezve a tüntetésekről tudósítottak.

A Lukasnka-ellenes demostrációk során pedig tízezreket vettek őrizetbe.

A száműzetésben élő Cihanovszkaja találkozott már az EU vezetőivel és a nyugati országok képviselőivel is, hétvégén Genfbe várták.

Az unió szankciókkal pofozta Lukasenkát és szövetségeseit, utóbbi viszont az erős moszkvai támogatása mellett nem hajlandó lemondani.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG