Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Razziákkal és egy új törvénnyel harcolna a radikális iszlám ellen Franciaország


Francia rendőrök Nizzában a bazilikában történt halálos támadás után.
Francia rendőrök Nizzában a bazilikában történt halálos támadás után.

A francia kormány eltökélte, hogy leszámol a radikális iszlámmal. Az új törvények és a razziák azonban azoknak is sok kellemetlenséget okoznak, akik maguk nem feltétlenül radikálisok.

Több mint három tucat francia rendőr vonult ki egy párizsi iskolához, ahol arra kényszerítették a 92 diákot, hogy maradjanak az osztálytermükbe, lefotóztak mindent – még a hűtő tartalmát is – és kérdőre vonták az igazgatót. „Olyan volt, mintha egy drogügyleten ütöttek volna rajta” – mondta Hanane Loukili a HMS iskola egyik alapítója a november 17-ei esetről. Loukili akkor még nem tudta, hogy nem a sima rendőrök, hanem az iszlám radikalizmus ellen életre hívott CLIR erői vonultak ki az iskolájába.

CLIR

A CLIR iskolákat, boltokat, klubokat, mecseteket kutat át, hogy így harcoljon a „radikalizálódás” ellen. Loukilinak egy héttel később arról kellett tájékoztatni a diákjait, hogy az iskola bezár, annak ellenére, hogy azt állítja, nem tartozik a radikálisokhoz. A történet jól mutatja, hogy Franciaországban az utóbbi időben milyen komoly erőfeszítéseket tett a kormány az iszlám radikalizmus visszaszorítására, a héten pedig szavazásra kerül az a törvény, ami végleg leszámolna vele az országban.

Loukili iskolája nem vallási volt és fiúk és lányok is egyaránt látogatták, de megengedték a lányoknak, hogy fejkendőt viseljenek a tanteremben, ami a francia közoktatásban tilos, valamint hogy imádkozzanak a szünetekben.

Sorozatosak a razziák

Az olyan egész Franciaországot megrázó terrortámadások után, mint egy tanár lefejezése Párizsban vagy a bazilika elleni halálos támadás Nizzaban, Emmaneul Macron francia elnök a kormány egyik fő prioritásává tette, hogy megtisztítsa az országot a radikalizmustól. A törvénytervezet, amelyről kedden szavaznak, ismét leszögezné, hogy Franciaország szekularizált állam. Az országban az Iszlám követők számában a második vallás (5 százalék), és a muszlim közösség egyre nagyobb szóval bír.

A törvény és a razziák egyesek szerint ellenséges környezetet szülnek az országban, ahol a muszlimok többsége nem vall szélsőséges nézeteket. Decemberben 476 razziát tartottak Franciaországban és 36 intézményt zártak be. 2019. novembere óta 3 881 létesítményt vizsgáltak át és 126-ot ítéltek bezárásra, főleg kisebb üzleteket, de két iskolát is.

Az új törvény szélesebb jogokat adna a rendőrségnek

Az új törvénytervezet a radikális iszlám felkutatására létrehozott rendőri egységeknek is szélesebb jogokat biztosítana. „Jelenleg adminisztratív okokra van szükség, hogy bezárjuk azokat az intézményeket, amelyek nem tartják be a törvényt" – mondta Marlene Schiappa állampolgárságért felelős miniszter, aki a CLIR-t is felügyeli, és a törvénytervezet egyik fő támogatója.

Loukili iskoláját például főleg tűzvédelmi okokra hivatkozva zárták be. A diákok arról számoltak be, hogy nagyon féltek a razzia alatt, és nem értették mi történik. Volt olyan szülő, akinek olyan iskolába kellett beíratnia a gyerekét, ahol elkülönítve vannak a fiúk és a lányok a HMS bezárása után.

Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG