Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recski sárlavina: két hét alatt felmentette a rendőrség Kósa Lajos barátjának bányáját a felelősség alól


Az új recski bányán kezdenek dolgozni a munkagépek 2023. január 26-án
Az új recski bányán kezdenek dolgozni a munkagépek 2023. január 26-án

Recsken attól féltek, hogy ha bányát nyitnak pont a falu felett, rájuk omolhat a felhalmozott föld egy esőzés után. Nyár elején nagyjából ez is történt. Tordai Bence képviselő feljelentését viszont az egri rendőrség két hét után elutasította, megállapították, hogy a bánya biztosan nem hibás, a nagyjából ötven ember házát elmosó sárlavina minden elvárható gondosság mellett is elháríthatatlan volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 8-án délelőtt sárlavina öntötte el a recski Hunyadi utca házait, ami mintegy 21 családot, hatvan-hetven főt érint. A lakókat kitelepítették, többen a város sportcsarnokában kaptak átmeneti szállást, matracokon.

Pár hónappal korábban munkagépek pusztították ki az erdőt a recski Hunyadi út feletti hegy tetejéről, a nagy mennyiségű csapadék így akadály nélkül moshatta szét a kitermelt talajból épített sáncot.

„Félünk, hogy ránk omlik a hegy” – bányanyitás Recsken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:10 0:00

Év elején többen pontosan ilyen veszélyre figyelmeztettek a bányanyitás kapcsán, és a helyiek közül is sokan tartottak ettől.

Köztük volt a Párbeszéd – Zöldek is. Tordai Bence társelnök az első nagyobb eső utáni sárlavinát követően, június végén foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A képviselő két hét után vissza is kapta az egri rendőrségtől, hogy feljelentését elutasították – írja a 24.hu. A helyi rendőrség ugyanis ennyi idő alatt is ki tudta deríteni, hogy

a bánya biztosan nem hibázott, elvárható gondosságuk mellett a sárlavina „elháríthatatlan” volt.

Emellett minden engedély tökéletesen megvan, „a sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett villámárvíz következménye” szakmai megítélésük szerint.

Tordai: Hasonló cinizmus, mint az akkugyáraknál

Tordai szerint ez arcátlan cinizmus a rendőrség részéről, és ugyanaz az érvelés, mint amit a parlamentben hangoztatnak a kormánypárti képviselők a veszélyes akkumulátorgyárak kapcsán.

„Aki ma egy lakóházak feletti, meredek hegyoldalra pőre földsáncot épít vagy engedélyez, az egyértelműen – a vonatkozó Btk.-paragrafust idézem – »más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki«” – írta a képviselő Facebookon.

A június végi esőzések egyébként újra sártengerré változtatták Recsk e részét, de sárlavina ekkor szerencsére nem érkezett.

A helyiek csak akkor szembesültek azzal, hogy bányát nyitnak felettük, amikor tavaly megjelentek a munkagépek. A Heves Megyei Kormányhivatal 2021 decemberében adta meg öt évre a környezetvédelmi engedélyt az Andezit-Bau Bányászati Kft.-nek.

A cég egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István, akinek egyébként a csengeri örökösnőként híressé váló szereplővel is volt közös cége.

Korábbi cikkünk a témában: Andezitbánya a kert végében – Áldás vagy átok Recsknek az új beruházás?

Az új bányából kitermelt köveket egyébként korábbi hírek szerint a debreceni BMW-gyár alapozásához hordták, bár eredetileg többek között Paks II.-höz tervezték.

Indokoltnak tartanák a kormányzati segítséget

„Egy élet lett oda azért, mert ők full milliárdosok, de mégis kevés nekik, ami van” – mondta korábban a 444.hu-nak az egyik asszony, akinek el kellett hagynia a házát a sárlavina miatt, és a sportcsarnokban kapott menedéket.

Ehhez kapcsolódóan: Recski sárlavina: többen saját felelősségre visszaköltöztek, a polgármester gyorsabb segítségre számított

A károsultakat jelenleg leginkább az önkormányzat látja el, a bányatulajdonos családonként százezer forintos gyorssegélyt osztott ki, de a falu vezetése a kormánytól vár átfogóbb megoldást.

A későbbi omlások miatt az önkormányzat sem szeretné visszaköltöztetni a károsultakat, bérlakásprogramban látnák a megoldást.

Andezitbánya a kert végében – Áldás vagy átok Recsknek az új beruházás?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:15:15 0:00

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG