Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rejtélyes fenyegetésekkel indult az egyhetes pedagógussztrájk


A várpalotai Várkerti Általános Iskola sztrájkoló tanárai 2023. január 23-án
A várpalotai Várkerti Általános Iskola sztrájkoló tanárai 2023. január 23-án

Több ezer tanár kezdett sztrájkba az országban a szakszervezetek által meghirdetett egyhetes gördülő sztrájk első napján. Képek, videók azonban szinte alig vannak az akciókról, mert olyan hírek kezdtek terjedni, hogy az iskolaigazgató kirúgásával jár, ha egy intézményből információk jutnak ki a sztrájkkal kapcsolatban. Az egyik tankerület vezetője ugyanakkor a szakszervezet kérdésére tagadta, hogy ilyen utasítást adott volna.

Nagyon súlyos problémákkal, megfélemlítéssel és fals információkkal indult a sztrájk – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Az egyik tankerületi központ alá tartozó több intézményből is olyan információkat kaptak, hogy az iskolákból nem mehet ki semmilyen nyilatkozat, hír, fénykép, videó a sztrájkról, mert amennyiben megtörténik, az igazgatót menesztik – mondta Nagy Erzsébet. Úgy tudja, ez egy online intézményvezetői értekezleten hangzott el. A PDSZ ügyvivője telefonon beszélt a tankerületi központ igazgatójával, aki tagadta, hogy ilyet mondott volna, szerinte félreértésről van szó.

Korábbi cikkünk a témában: Sztrájkhét kezdődik az oktatásban, amint véget ér a nyolcadikosok felvételije

Nagy Erzsébet szerint nagyon furcsa, hogy számos intézményből hasonló információk jöttek. Megosztott néhány e-mailt, amelyben erről panaszkodtak a szakszervezetnek a tanárok.

„Csütörtökön a tankerigazgató online értekezleten fenyítette be az intézményvezetőket. (…) SENKI SEMMILYEN módon nem fordulhat a nyilvánossághoz, a sajtóhoz.”

„Azt mondta a vezetőknek, hogy ahol a törvényes sztrájkon felül bármilyen esemény vagy a média felé információátadás lesz, ott menesztik az intézményvezetőt.”

„A hír összecseng. (…) egy másik tankerületi iskolából azt írta egy kolléga, hogy őket pénteken, majd ma, vasárnap is külön letiltotta az igazgatójuk, hogy bármilyen sajtónyilvános dolgot csináljanak a törvényes sztrájkon kívül. Mert ahol nyilatkozat, interjú lesz, ott menesztik az intézményvezetőt. Online vezetői értekezleten hangzott el.”

Korábbi cikkünk a témában: „Aljas, cinikus, jogsértő” – így reagált a PDSZ a kormány új rendeletére

Egy kelet-magyarországi nagyvárosból ez a jelzés érkezett: „Nem mernek beleállni a sztrájkba. Félnek. Féltik az állásukat. Aki ellenkezik, azt kivezénylik vidéki iskolába tanítani, vagy úgy megkeserítik a napjait, hogy önszántából felmondjon. Itt mindenki pótolható. Jönnek a helyükre a Klebelsberg-ösztöndíjasok vagy az ingázó pedagógusok, akik alig várják, hogy legyen üres álláshely a városban. Lehet, ránk is ez vár, mi most vágtunk bele. Az egyik gimnáziumban szerettek volna sztrájkolni, de egyesével elbeszélgetett velük az igazgató a várható »következményekről«. Így visszaléptek.”

A PDSZ ügyvivője szerint az egyik tankerület azt is megtiltotta, hogy az iskola módosítsa a házirendet annak érdekében, hogy több igazolható napot biztosítsanak a szülőknek, ami jogsértő, mert a tankerületi központnak ebbe nincs beleszólása – mondta Nagy Erzsébet. Ez azért lényeges, mert ez az egyik módszer, ahogy kijátszható a sztrájktörvény még elégséges szolgáltatása: ha a szülők nem küldik be a gyereket, nem kell az órák felét sem megtartani.

A PDSZ egy külön Facebook-oldalt hozott létre Sztrájkhét képekben címmel. Ide várják az egyhetes sztrájk alatt készült fotókat, videókat, de nem nagyon érkeznek az első napon, pedig a korábbi tiltakozások alkalmával szép számmal jöttek. A szakszervezet szerint ennek az az egyik oka, hogy eredményes volt a tanárok megfélemlítése.

Sztrájk van, csak nem küldenek képeket – mondta a PDSZ ügyvivője. Több ezer tanár kezdett munkabeszüntetésbe, de még pontos adataik nincsenek, mert sokan még nem töltötték ki az összesítéshez használt online kérdőíveket.

A sztrájktörvény alapján levonható a fizetésből a munkabeszüntetéssel töltött idő, és ezt le is vonják. Sok tanár ezért sem sztrájkol, mert a teljes fizetése mellett is napi megélhetési gondjai vannak. Ugyanakkor a szakszervezeteknek van sztrájkalapjuk, amelyből kompenzálják a kiesett bevételt.

Kerestük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, hogy a tárca reagáljon a szakszervezet által említett fenyegetésre, amely az iskolaigazgatók lehetséges felmentésére vonatkozik. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Felmondott a Karinthy gimnázium egyik tanára
Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium magyar–angol szakos tanára hétfőn, 23 év tanítás után beadta a felmondását – közölte Facebookon. Mint írta, az elmúlt időszak történéseinek egyenes következménye ez a döntés. A kollégái kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig büntethetővé tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp.
„Ezek egyértelművé tették számomra, hogy az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok egy éve (igazából sok éve) tartó küzdelméből, amelyet a saját és diákjaink méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatunk. Úgy gondolom, »rendszeren belül« már semmit nem tudok tenni ezért az ügyért, »kívülről« viszont talán még tudok” – fogalmazott.
Nincs új munkahelye, sem B terve. Várhatóan március közepéig még az iskolában dolgozik, addig lesz ideje elrendezni mindent, leginkább azokkal, akiknek ezzel igazán tartozik: a diákjaival.
„A döntésemben megnyugodtam, mert azt gondolom, a tanítás leginkább példaadás, és most már azt a példát tudom mutatni, amelyet a legfontosabbnak tartok: ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan” – írta Berta Beáta.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Karinthy gimnáziumból november végén hat tanárt bocsátott el a tankerületi központ.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG