Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértők szerint az ötödik hullám ellen nem elégséges a jelenlegi magyar védekezés


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A koronavírus omikron-variánsának gyors terjedése miatt Magyarországra is garantáltan meg fog érkezni az ötödik járványhullám, amely ellen már nem lesznek elégségesek a mostani intézkedések – állapították meg hazai kutatók.

A Portfolio.hu hosszú cikkben ismertette egy friss tanulmány eredményeit, illetve interjút készített a szerzőjével, Röst Gergellyel, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport vezetőjével és Oroszi Beatrix epidemiológussal.

A szakértők rámutattak, hogy az elsőként Dél-Afrikában azonosított új koronavírus-variáns rendkívüli sebességgel terjed a világban, miközben november végén a pozitív esetek 99 százalékáért még a delta-változat volt felelős.

Szerintük Európában január elején várható az omikron dominánssá válása, és biztosra vehető az is, hogy Magyarországon is negatív járványügyi fordulat fog bekövetkezni, és megindul az ötödik hullám.

A nemrég megjelent kutatás egyik fő következtetése, hogy a védekezés, amely a delta-variáns által okozott járványhullámban még éppen elég, az omikron ellen már kevés lesz, különös tekintettel arra, hogy bár Nyugat-Európában folyamatosan jelentik be a szigorításokat, Magyarország a korlátozásokat illetően a második leglazább EU-tagállam Svédország után.

Oroszi Beatrix leszögezte: nem biztos, hogy két oltás elég az omikron-variáns-fertőzés kivédésére, a minél magasabb védettség eléréséhez három kell.

Ennek kapcsán hangsúlyozták, hogy készenlétben kellene állni az újabb védelmi intézkedésekkel, mert a szupervariáns olyan gyors terjedésre képes, hogy egész egyszerűen nem lesz idő az esetek felderítésére – írta a portál.

Az ötödik járványhullám várható súlyosságával kapcsolatban egyelőre nem lehet tisztán látni. A friss modellezés alapján azonban lehetséges egy minden korábbinál meredekebb felfutás, ami még a jól átoltott országokban is rekordmagas esetszámokhoz vezethet.

Mint közölték, látni kell, hogy ha kisebb arányban is igényelne kórházi kezelést az omikron, de egy éles járványcsúcs miatt egyszerre sokkal több fertőzött van, az még mindig komoly problémát okozhat az egészségügyi ellátórendszernek.

„A pontos arányokon sok múlik, de ezeket még nem ismerjük” – szögezte le Röst Gergely. Hozzátette, hogy egy futballmeccsre is érdemes alaposan felkészülni, és nem csak abban bízni, hogy hátha gyenge lesz az ellenfél.

Oroszi Beatrix megjegyezte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy az omikronos megbetegedések súlyossága különbözik-e a korábbi variánsokétól. Szerinte túl korai lenne a súlyosság megítélése, mert addig, amíg a járvány eléri a magas kockázatú, idősebb korcsoportokat, több hét is eltelhet.

Készült a Portfolio.hu tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG