Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Reménysugár: mégis menthető az amerikai-orosz nukleáris egyezmény?


Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak öltözött aktivisták a nukleáris fegyverek elleni tiltakozáson a berlini Brandenburgi kapunál 2020. július 30-án.
Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak öltözött aktivisták a nukleáris fegyverek elleni tiltakozáson a berlini Brandenburgi kapunál 2020. július 30-án.

Talán mégsem borul az amerikai-orosz nukleáris egyensúly, ha egy újabb javaslat nyomán meghosszabbítják az úgynevezett Új START-szerződést. Az alku lehetőséget adna a feleknek, hogy a nukleáris fegyvereket átfogóbban szabályozó megállapodást kössenek a jövőben.

Oroszország kész befagyasztani nukleáris robbanótöltetei számát, ha Washington is hajlandó ugyanezt tenni. Ez alapján lehetne meghosszabbítani a februárban lejáró Új START-szerződést, az utolsó, a felek között érvényes nagyobb fegyverzetkorlátozó megállapodást. Az esetleges alkuval a két ország időt nyerne, hogy alaposabban megvitassák a nukleáris fegyverek korlátozásának kérdéskörét.

A kedden elhangzott orosz ajánlattal közeledtek az álláspontok. Washington a múlt héten még elutasította azt az orosz javaslatot, hogy újabb feltételek nélkül hosszabbítsák meg a megállapodás hatályát.

Kevesebb, mint egy hetet kellett várni az új ajánlatra

Robert O’Brien fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadó október 16-án azt mondta, hogy a korábbi orosz ajánlat „halva született ötlet” volt, ha Moszkva nem hajlandó befagyasztani robbanófejei számát.

Oroszország javasolja az Új START egyéves meghosszabbítását, úgy, hogy az Egyesült Államokkal együtt az időszakra politikai kötelezettséget vállal a nukleáris robbanótöltetek számának befagyasztására” – állt az orosz külügyminisztérium közleményében.

A „befagyasztás” és az egy éves hosszabbítás akkor lehetséges, ha Washington nem támaszt további feltételeket – állt még a kommünikében.

Ritka diplomáciai siker lenne, bár Kína nem partner

Az Új START-szerződést 2010-ben kötötték, érvényessége jövő februárban járna le, de öt évre meghosszabbítható. Moszkva jelezte, hogy előfeltételek nélkül kész lenne erre.

A lehetséges meghosszabbítás – akár csak egy évre is – ritka siker lenne a két ország amúgy feszült viszonyában. Ha mégsem hosszabbítanák meg az egyezményt, akkor azzal eltűnne az utolsó pillér, ami fenntartotta a két világhatalom közötti nukleáris fegyverzeti egyensúlyt.

A Fehér Ház korábban már felmondott más fegyverzetkorlátozási megállapodásokat, azzal vádolva meg Moszkvát, hogy megsértette az egyezményeket, vagy hogy azok hátrányosak voltak az Egyesült Államok számára. Washington most felhívta Kínát, hogy csatlakozzon a két atomhatalomhoz és közösen dolgozzanak ki egy az Új START-ot felváltó egyezményt.

Az oroszok és az amerikaiak nukleáris arzenáljának töredékével rendelkező Peking azonban nemet mondott.

Joe Biden meghosszabbítaná, Donald Trump korábbi alkukat is felmondott

Októberben amerikai és az orosz képviselők Helsinkiben ültek össze, hogy az utolsó percben megpróbálják életben tartani az egyezményt. Akkor Washington azt mondta: kész egy időre meghosszabbítani az alkut, ha az oroszok belemennek a robbanófejek számának befagyasztásába. Ezt az ötletet a Kreml gyorsan elutasította.

Két hét múlva tartják az amerikai elnökválasztást. Joe Biden, Trump elnök demokratapárti kihívója szeretné fenntartani az Új START-ot és azt „újabb fegyverzetkorlátozási megállapodások alapjaként használni”. Győzelme esetén az egyezmény két héttel a beiktatása után lejár.

A demokrata jelölt az Obama-kormányzat alelnökeként tárgyalt Moszkvával a megállapodásról, és nemrég az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai stabilitás horgonyának nevezte azt.

Európa megállapodást akar

A múlt héten több, mint 75 európai parlamenti képviselő sürgette az Egyesült Államokat, hogy hosszabbítsa meg az Új START-ot.

A Trump-kormányzat korábban kilépett a hidegháború idején kötött Közepes Hatótávolságú Nukleáris Erők Szerződéséből (INF), miután annak megsértésével vádolta meg Moszkvát.

Az Egyesült Államok emellett egyoldalúan kilépett a Nyílt Égbolt szerződésből is, amely alapján az amerikaiak és az oroszok felderítő repüléseket végezhettek egymás területe felett.

A Reuters és a TASSZ jelentéseinek felhasználásával

XS
SM
MD
LG