Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Akárkire, csak Putyinra nem” – reménytelen szavazásra készülnek a Szerbiában élő oroszok


Tüntetés az orosz nagykövetség előtt Belgrádban 2024. február 16-án
Tüntetés az orosz nagykövetség előtt Belgrádban 2024. február 16-án

Konsztantyin azért menekült el Oroszországból, hogy megússza a besorozást, ennek ellenére szeretné hallatni a hangját a közelgő választáson – még ha nincs is kire szavaznia.

A több ezer fősre duzzadt szerbiai orosz közösség számos tagjához hasonlóan ő is mélységesen kötődik hazájához, noha nincs sok remény arra, hogy a közeljövőben változhat a politikai helyzet.

Pénztelenül, egy kopott albérletben élve megvannak a nehézségei a disszidenslétnek, azonban a 26 éves férfi olyan szabadnak érzi magát, ahogy jelenleg Oroszországban elképzelhetetlen lenne.

„Oroszországban bármiért letartóztatnak. Ez nem kérdés, hanem szilárd tény” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: A Putyin-barát Szerbiában lelnek otthonra a liberális gondolkodású oroszok

„Autoriter választások”

Miután a háborúellenes elnökjelöltet, Borisz Nagyezsgyint kizárták, Konsztantyin tiltakozásképp üresen tervezi leadni a szavazólapját.

„Ezek nem demokratikus választások. Ezek autoriter választások” – hangsúlyozta.

A széles körben mindössze formaságnak tekintett, garantáltan Vlagyimir Putyin újabb győzelmét hozó választáson külföldön élő oroszok milliói vehetnek részt. Ők azokban az államokban szavazhatnak, ahol működik orosz diplomáciai képviselet, még ha úgynevezett barátságtalan országokról is van szó.

A központi választási bizottság friss tájékoztatása szerint 280 helyen lehet majd szavazni Oroszországon kívül. Legtöbb esetben ugyanabban a háromnapos periódusban – március 15. és 17. között – adhatják le külföldön is a voksukat az emberek, bár egyes nagykövetségek biztosítják a korai szavazás lehetőségét is.

„Ez állampolgári kötelességem. Akárkire szavazok, csak Putyinra nem” – jelentette ki egy 35 éves orosz férfi, Viktor a szerb fővárostól északra fekvő Újvidéken.

Félő, hogy Szerbia kiadja a menedékkérő háborúellenes oroszokat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:32 0:00

„Utcára vonulni”

Az ukrajnai háború 2022. februári megindítása óta oroszok tízezrei költöztek Szerbiába. Egyesek vállalkozásba fogtak, éttermet nyitottak, technológiai céget hoztak létre, aminek pozitív hatása van az ország gazdaságára is.

Szerbiában még a politikai aktivizmusnak is van tere. Az utóbbi hetek során oroszok több háborúellenes tüntetést tartottak, megemlékezéseket rendeztek Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halálát követően, illetve aláírást gyűjtöttek Borisz Nagyezsgyin indulásának engedélyezése érdekében.

„Itt lehetőségünk van utcára vonulni, és kimondani, amit szeretnénk – húzta alá Kszenyija Kuznyecova. – Az Oroszországban maradt barátaimnak, rokonaimnak nincs hangjuk. Kötelességemnek érzem, hogy helyettük is felszólaljak” – tette hozzá a 33 éves nő, aki részt kíván venni a szavazáson, ugyanakkor tart attól, hogy el kell mennie az orosz nagykövetségre.

Egyesek szerint Moszkva fokozhatja a nyomást az orosz diaszpóra tagjain világszerte.

Elena Koposzova úgy látja, ez a félelem nagyon is valós. Őt férjével és gyermekeivel együtt kiutasították Szerbiából, miután indoklás nélkül visszadobták a tartózkodási engedély iránti kérelmét. Már csaknem egy évtizede elhagyták Oroszországot, hosszú éveken át éltek jogszerűen Szerbiában, ahol vállalkozást indítottak, megtanulták a nyelvet, és jórészt távol tartották magukat a politikától.

„Rendkívül törvénytisztelő emberek vagyunk, csendes életet élünk. Soha nem voltam politikailag aktív sem Szerbiában, sem Oroszországban” – mondta.

Egyetlen kivétellel: aláírt egy háborúellenes petíciót.

Ehhez kapcsolódóan: „Szomorú, szégyenletes, rémisztő” – szerbiai kiutasítástól félnek a háborúellenes oroszok

Példát statuálni

Azt gyanítja, hogy ez elegendő lehetett ahhoz, hogy felkeltse az orosz titkosszolgálatok figyelmét, így nyomást gyakorolhattak a szerb hatóságokra a kiutasítás érdekében.

„Nagyon nem akarják, hogy az emberek Oroszországon kívül bármi rosszat mondjanak a háborúról. Ez a fellépés a családunk ellen eléggé vaktában történt” – hangsúlyozta.

Arról számolt be: úgy érzik, hogy példát akarnak velük statuálni. „Hallani fognak róla, és tartani fognak attól, hogy bármit mondjanak” – emelte ki.

A család fellebbezett a döntés ellen. Előző pénteken úgy tűnt, hogy haladékot kaphatnak az illetékes szervektől.

A történet mindazonáltal megrázta a szerbiai orosz közösséget, különös tekintettel arra, hogy röviddel ezelőtt egy kulturális rendezvények szervezéséről ismert orosz férfit is kiutasítottak az országból.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába él évek óta Szerbiában, nem engedi be az orosz háborúellenes aktivistát a balkáni ország

Makszim Galkin énekest az indonéz hatóságok nem engedték be az országba, hogy Balin koncertezzen, a Bi-2 háborúellenes orosz zenekar tagjait pedig rövid időre őrizetbe vették Thaiföldön.

Mindez sokakban csak megerősítette, hogy helyesen tette, hogy elmenekült a hazájából.

A disszidensek azon az állásponton vannak, hogy bármennyire is tisztességtelen a választás, ez az egyik utolsó mód, amellyel bármiféle beleszólásuk lehet Oroszország ügyeibe.

„Úgy tervezem, hogy részt veszek rajta, de ez nem jelenti azt, hogy bízom az orosz választórendszerben (…) Biztos vagyok benne, hogy teljesen megbízhatatlan” – mondta a 44 éves Aleksz Maddalena.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG