Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Részleges sikerekről számolt be az ukrán hadsereg a déli és a keleti országrészből


Legkevesebb 52 ember vesztette életét egy kávézót és egy élelmiszerboltot érő orosz rakétatalálat következtében Hroza faluban, a Harkivi területen 2023. október 6-án
Legkevesebb 52 ember vesztette életét egy kávézót és egy élelmiszerboltot érő orosz rakétatalálat következtében Hroza faluban, a Harkivi területen 2023. október 6-án

Eközben az orosz támadások előző nap újabb polgári áldozatokat követeltek Ukrajna több pontján.

Az ukrán hadsereg napi jelentésében „részleges sikerekről” számoltak be a donyecki Bahmut közelében lévő Kliscsijivkából és Andrijivkából, illetve a zaporizzsjai Melitopol irányából.

Utóbbi felszabadítása a nyáron indított ellenoffenzíva egyik fő célkitűzése, ezáltal ugyanis el lehetne vágni a megszállt területeket az Oroszország által még 2014-ben illegálisan bekebelezett Krím félszigettől.

Az utóbbi 24 órában összesen 37 közvetlen összecsapásra került sor a szemben álló felek között.

„Megöltem őket, elfogtam párat” – testkamerás felvételekkel idézi fel Kliscsijivka felszabadítását az ukrán egység
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00

A hatóságok közölték, hogy legkevesebb 16 civil megsebesült az orosz tüzérségi támadásokban ez idő alatt. A déli Herszonban tucatnyian sérültek meg, köztük egy 27 éves nő és kilenc hónapos gyereke.

„A Herszoni terület újabb borzalmas éjszakát élt át” – írta Olekszandr Prokugyin kormányzó Telegramon.

A donyecki fronttól nem messze található Kosztyantinyivkában négy ember, köztük egy kilencéves kislány is megsebesült egy orosz rakétatalálat következtében.

Eközben az ENSZ szakértői folytatták vizsgálatukat az északkelet-ukrajnai Hroza faluban, ahol előző héten orosz rakétacsapás végzett több mint ötven emberrel. Az illetékesek már megállapították, hogy a halálos áldozatok szinte mindegyike civil volt, ahogy a támadás célpontja sem katonai, mivel egy kávézót és egy élelmiszerboltot találtak el az inváziós erők.

„Ami itt történt, az újabb tragikus emlékeztető arra, milyen halálos következményekkel jár Oroszország inváziója az ukrajnai civilekre” – szögezte le Danielle Bell, a világszervezet delegációjának vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Ötven fölé nőtt az orosz horrortámadás áldozatainak száma, Moszkva felpörgeti a vadászgépek gyártását

A területen háromnapos gyászt hirdettek. Ez volt a térségben a legtöbb áldozatot követelő támadás a háború kezdete óta. Korábban egész Ukrajnában nem nagyon volt olyan orosz légicsapás, amely ennyi civilt ölt meg.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan venne célba civileket, ám sok polgári áldozatot követelnek a lakott területeket, valamint energia-, védelmi, kikötői, gabona- és egyéb létesítményeket sújtó támadások.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG