Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós fellépést sürget a Tilos Rádió védelmében a Riporterek Határok Nélkül


Volna tennivalójuk az uniós tagországoknak és a bizottságnak is a magyar sajtó védelmében, ráadásul Magyarország ellen már van folyamatban eljárás az uniós normák megsértése miatt – írja a Riporterek Határok Nélkül annak kapcsán, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a Tilos Rádió frekvenciaengedélyét.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) közleményében aránytalan szankciónak nevezi azt, hogy a Médiatanács különböző szabálytalanságokra hivatkozva nem hosszabbította meg a Tilos frekvenciaengedélyét.

A szervezet megemlíti, hogy a Médiatanács a médiatörvény súlyos és ismételt megsértésével indokolta az engedély megújításának elutasítását. „Valójában azonban ezek a jogsértések csak kisebb, adminisztratív hibák voltak, amelyeket a jelenlegi engedély alapján hét éve tartó műsorszolgáltatás során követtek el” – írják. Az RSF emlékeztet, hogy a döntés mindössze kilenc nappal a Fidesz legutóbbi parlamenti választási győzelme után született, ráadásul a Médiatanács minden tagját a kormánypárt jelölte.

Az RSF ezért felszólítja az EU tagállamait, hogy vonják felelősségre a magyar kormányt a sajtószabadság legújabb megsértéséért, különösen akkor, amikor május 23-án az EU tanácsában ismét téma lesz az alapvető uniós értékek megsértése miatt Magyarországgal szemben indított, 7. cikk szerinti eljárás. A szervezet szerint „az Európai Bizottságnak is fontolóra kell vennie egy új eljárást az európai jog megsértésének kezelésére, és a júliusra tervezett új médiavédelmi jogszabályban javaslatot kell tennie a nemzeti médiaszabályozók függetlenségének megerősítését célzó mechanizmusra”.

„A Médiatanács gőzhenger módjára halad előre, eltiporva a médiapluralizmust, amelyet védenie kellene – mondta Pavol Szalai, az RSF európai uniós és balkáni részlegének vezetője. – Orbán Viktor miniszterelnök fegyvere ismét aránytalan szankciót vetett ki egy médiumra, kisebb hibákat használva ürügyként. Felszólítjuk a Médiatanácsot, hogy az európai joggal összhangban, átlátható és diszkriminációmentes módon vegye figyelembe a Tilos Rádió pályázatát az új pályázati eljárásban. Az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot pedig felszólítjuk, hogy mutassanak határozottságot a magyar médiaszabályozó mulasztásaival szemben” – közölte Szalai.

A Riporterek Határok Nélkül idei Sajtószabadság-indexe szerint Magyarországon tovább romlott a sajtószabadság helyzete. Pavol Szalai ezzel kapcsolatban arról beszélt a Szabad Európának, hogy ha egy kormány kifejezett célja a sajtószabadság felszámolása, akkor azzal szemben nagyon nehéz bármit is tenni. A szakértő arról is beszélt, hogy sehol nincs az Európai Unióban a kormánypárti médiaközponthoz hasonló.

A Médiatanács tagadja, hogy elfogult döntést hozott volna a Tilos esetében, és objektív szempontokra hivatkozik a döntéssel kapcsolatban. Indoklásuk szerint a Tilos Rádió 2015 óta két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettséget, további két esetben pedig az éves beszámolási kötelezettséget szegte meg. Ezen túl „négy alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására, illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek”.

A Tilos Rádió vitatja a Médiatanács egyes vádjait, és a korlátozott emberi és technikai erőforrásokra hivatkozva védekezik. A Tilos azzal is érvel, hogy a műsorok és a vendégek sokféleségére való tekintettel elkerülhetetlenek az alkalmi nyelvbotlások a jelenlegi engedély alapján közel hét éve tartó működés során.

A Médiatanács ugyanilyen hivatkozással nem hosszabbította meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét. A Klubrádió ügyében hozott döntést átláthatatlannak, diszkriminatívnak és aránytalannak ítélte az Európai Bizottság, amely eljárást indított Magyarország ellen az európai jog megsértése miatt.

“A törvényeket nem megszegni kell, hanem megváltoztatni, ha nem jók” – mi lesz a Tilos Rádióval?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:04 0:00
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG