Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter lesz az új brit kormányfő


Rishi Sunak és Liz Truss egy londoni rendezvényen 2022. augusztus 31-én
Rishi Sunak és Liz Truss egy londoni rendezvényen 2022. augusztus 31-én

Miután egyetlen riválisa bejelentette a visszalépést, nem okozott óriási meglepetést, hogy az előző héten lemondott Liz Truss helyére Rishi Sunakot választotta új vezetőjévé a kormányzó Konzervatív Párt, és így ő lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

A toryk alsóházi frakciójának vezetőválasztási eljárását irányító testülete, az 1922 Bizottság ismertette az eredményt hétfőn, nem sokkal azután, hogy Penny Mordaunt volt védelmi miniszter bejelentette a visszalépését és támogatásáról biztosította versenytársát.

Angela Rayner, az ellenzéki Munkáspárt helyettes vezetője erősen sérelmezte, hogy Sunakból úgy lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke, hogy „egyetlen szót sem mondott” a terveiről.

A politikus új választások kiírását sürgette, és hozzátette, hogy a volt pénzügyminiszter pártja érdekeit helyezi az ország érdekei elé.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök vasárnap este közölte, hogy nem száll versenybe a tisztségért, s ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy az addig is egyértelműen favoritnak tartott, indiai szülők gyermekeként Nagy-Britanniában született Rishi Sunak, Johnson egykori pénzügyminisztere lesz a befutó.

A korábbi miniszterelnök azt hangoztatta, hogy jó eséllyel napokon belül ismét kormányra kerülhetne, ez mégsem lenne helyénvaló, mivel nem állna mögötte a frakció egységesen.

Johnsont – akinek vezetésével a Konzervatív Párt kényelmes többséggel megnyerte a 2019-ben tartott, előrehozott parlamenti választást – a sorozatos belpolitikai botrányok miatt alig néhány hónapja kényszerítette távozásra saját pártjának parlamenti frakciója.

Ezt követően éppen Rishi Sunak és Liz Truss között dőlt el a verseny. A toryk alsóházi frakciója előbbit támogatta, azonban mivel mindketten továbbjutottak a választási szakaszba, végül a párttagság döntött, méghozzá utóbbi mellett.

Liz Truss múlt csütörtökön, kinevezése után mindössze hat héttel lemondásra kényszerült a Konzervatív Párt éléről, miután kormánya adócsökkentési tervei megrázták a pénzügyi piacokat, illetve ennek nyomán párttársai jelentős része is elfordult tőle.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, azonban utódja hivatalba lépéséig ellátja a feladatait.

Truss a lemondását megelőző héten felmentette tisztségéből pénzügyminiszterét, Kwasi Kwartenget, akinek nagyszabású adócsökkentési programja piaci felfordulást okozott és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett

A szeptember 23-án bemutatott, majd később nagy részben visszavont csomaggal az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg a brit kormány a gazdasági nehézségekre tekintettel.

Készült a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG