Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Saját szövetségesei is lemondatnák Boris Johnsont a partygate miatt


Boris Johnson brit miniszterelnök kisétál londoni rezidenciájából 2021. december 16-án
Boris Johnson brit miniszterelnök kisétál londoni rezidenciájából 2021. december 16-án

Boris Johnson brit kormányfő dacol azokkal, akik lemondását követelik, de lehet, hogy ez kevés lesz a bukás elkerüléséhez. A lezárások alatti bulizása miatt Johnsont saját pártjának képviselőinek egy része is leváltaná.

Tovább nőtt a brit miniszterelnökre nehezedő nyomás, amikor egy konzervatív parlamenti képviselő is csatlakozott a leváltását támogató átállt az ellenzéki Munkáspárt politikusaihoz. David Davis volt brexitminiszter, Boris Johnson saját kabinetjének egy korábbi tagja közölte vele: „Isten nevében, menjen!”

Munkahelyi összejövetel vagy tivornya?

Davis az alsóházban tartott miniszterelnöki kérdések órájában követelte Johnson lemondását. A gyűlésen a miniszterelnök megvédte kormánya teljesítményét a gazdaság irányításában, a bűnözés és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és igyekezett félresöpörni a karrierjét fenyegető partygate-botránnyal kapcsolatos kérdéseket.

„Mi teljesítettünk, míg ők haboztak” – mondta az ellenzéki politikusokról, akik válaszul képmutatónak és hazugnak nevezték Johnsont.

Boris Johnson lemondását azóta követeli több képviselő, hogy kiderült, 2020 májusában részt vett a Downing Street-i irodájának kertjében tartott összejövetelen, megsértve a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályt. Akkoriban Nagy-Britanniában megtiltották az embereknek, hogy egynél több, a háztartásukon kívüli személlyel találkozzanak. Johnson később bocsánatot kért a botrány miatt, és azt mondta, a partit munkahelyi összejövetelnek tekintette, amelyre nem vonatkozott a korlátozás. „Senki nem mondta nekem, hogy ez a rendezvény ellenkezik a szabályokkal” – mondta Johnson január 18-án, miközben megismételte bocsánatkérését. Mások szerint viszont a kormány alkalmazottai a járvány alatt késő esti estélyeket, részeges partikat és „boros péntekeket” tartottak.

Az ügy és a botrányos összejövetel részleteit jelenleg Sue Gray vezető köztisztviselő vizsgálja, és a jövő héten teszi közzé a jelentését. Johnson arra kérte pártját, a jelentés elkészülte előtt ne szavazzanak a bizalmatlansági indítványról.

Történelmi győzelem után bukhat

A botrányt követő közfelháborodás miatt saját pártja, a Konzervatív Párt is mérlegeli, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzenek Johnson ellen. Ez megdöbbentő fordulat egy olyan politikus számára, aki alig több mint két évvel ezelőtt az elmúlt közel negyven év legnagyobb választási győzelmére vezette a konzervatívokat.

Johnson lemondását eredetileg elsősorban az ellenzéki Munkáspárt követelte, de időközben több kormánypárti képviselő is csatlakozott hozzájuk. Christian Wakeford konzervatív képviselő tiltakozásul át is ült a munkáspárti frakcióba. A parlamentben azt mondta a miniszterelnöknek: „Mind ön, mind a Konzervatív Párt egésze bebizonyította, hogy képtelenek arra, hogy olyan vezetést és kormányzást nyújtson, amilyet az ország megérdemel.”

Bizalmatlansági indítvány jöhet

A Konzervatív Párt szabályai szerint a párt vezetőjével szembeni bizalmatlansági szavazást akkor lehet kezdeményezni, ha 54 párttag ír levelet egy pártfunkcionáriusnak, amelyben kéri. Eddig csak néhány konzervatív parlamenti képviselő követelte nyíltan Johnson távozását, bár feltételezhetően többtucatnyian nyújtottak be levelet.

Andrew Bridgen konzervatív törvényhozó, aki a változást követeli, azt mondta, hogy szerinte ezen a héten elérik az 54 leveles küszöböt, és ezzel megteremtik a terepet a napokon belüli bizalmi szavazáshoz. Ha Johnson elveszti a bizalmi szavazást, a konzervatívok új miniszterelnököt jelölnének.

Az AP tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG