Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vége a bulinak? Pocsék nap vár a brit miniszterelnökre


Boris Johnson a közép-angliai Stourbridge-ben bringázik a helyi választásokat megelőző kampányban 2021. május 5-én
Boris Johnson a közép-angliai Stourbridge-ben bringázik a helyi választásokat megelőző kampányban 2021. május 5-én

Boris Johnson brit miniszterelnöknek szerdán meg kell küzdenie azért, hogy a posztján maradhasson, miután kiderült, hogy az első koronavírus-zárlat idején Hozd a saját piádat-partit tartottak a hivatalos rezidenciáján.

Ellenzéki képviselők lemondásra szólították fel Johnsont, és saját Konzervatív Pártjából is többen azt mondták, hogy le kell lépnie, ha kiderül, hogy megszegte azokat a szigorú törvényeket, amelyeket kormánya hozott a vírus terjedésének megakadályozására.

Johnson, aki 2019-ben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy biztosítja Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, egyelőre nem volt hajlandó megmondani, hogy részt vett-e a 2020. május 20-i Downing Street-i összejövetelen.

A politikai túlélés a tét

„Még nem dőlt el, hogy túléli-e” – mondta egy magas rangú konzervatív parlamenti képviselő, aki a helyzet érzékenysége miatt névtelenül nyilatkozott.

„Nyíltan és egyértelműen kell nyilatkoznia. Általában azt tapasztalom, hogy ha bocsánatot kérsz, az hatástalanítja a problémát. Nem maradhat ez a levegőben” – mondta a törvényhozó.

A miniszterelnök és élettársa, Carrie a hivatal mintegy negyven munkatársával együtt időzött a Downing Street kertjében, miután egyes számú magántitkára, Martin Reynolds e-mailben meghívókat küldött ki, amelyekben a mi névmást használta – jelentette az ITV News.

Ott volt vagy sem?

Johnson szóvivője többször is visszautasította, hogy kommentálja a jelentés részleteit.

Amikor szerdán helyi idő szerint délben kérdéseket tesznek fel a parlamentben Johnsonnak, igazából egy kérdésre akarnak választ kapni a képviselők: részt vett-e a kormányfő a piapartin, vagy sem?

Az újságok, köztük azok, amelyek általában nagyon is szimpatizálnak Johnsonnal, arra figyelmeztettek: ha nem oldja meg a problémát, pozíciója tarthatatlanná válhat.

A Daily Mail címlapján hozta a kérdést, amelyet sok kommentátor tett fel a mostani botrány után: „Vége a bulinak a miniszterelnök számára?”

Ha hazudott, mennie kell

„Ha hazudott a brit nyilvánosságnak, hazudott a parlamentnek és partikon vett részt a zárlat alatt, akkor a pozíciója tarthatatlan” – mondta Angela Rayner, az ellenzéki Munkáspárt helyettes vezetője.

„Sok olyan embert, aki elveszítette a szeretteit abban az időszakban, és nem láthatta őket, lesújt a hír, hogy a Downing Street 10. lakója bulizott, miközben szeretteik magányosan haltak meg. Ez teljesen elfogadhatatlan.”

Az összejövetel részleteinek napvilágra kerülése óta Johnson egyszerűen csak annyit mondott, hogy addig nem tud nyilatkozni, amíg egy magas rangú kormányzati tisztviselő, Sue Gray le nem zárja a belső vizsgálatot.

Több ilyen bulit is vizsgálnak

A Downing Street-i összejövetelről szóló leleplezés korábbi, ettől független botrányokat és félrelépéseket követ – a vádak szerint Johnson és tisztviselői többször is megsértették a szabályokat.

Gray már más, valószínűleg illegális összejöveteleket is vizsgál, miután megjelent egy videó, amelyen a kormányfő munkatársai nevetgélnek és viccelődnek egy másik bulin, amelyet a 2020-as karácsonyi lezárások idején tartottak a Downing Streeten.

Decemberben a The Guardian című lap közzétett egy fotót Johnsonról és több mint egy tucat másik emberről, amint bort isznak a Downing Street kertjében. Ez állítólag szintén 2020 májusában, a Covid–19-zárlat idején készült.

Párolog a népszerűség

Johnson korábban azt mondta a parlament előtt, hogy minden Covid–19-útmutatást betartottak, semmilyen szabályt nem szegtek meg, és nem volt buli a Downing Streeten.

A Savanta ComRes keddi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 66 százaléka gondolja úgy, hogy Johnsonnak le kellene mondania, ami 12 százalékponttal több, mint amit a karácsonyi partikról szóló beszámolók után mértek decemberben. A múlt hónapban a konzervatívok elveszítettek egy csaknem kétszáz éve megszerzett parlamenti helyet, és közben a párt kényelmes vezetése is elpárolgott a közvélemény-kutatásokban a Munkáspárttal szemben.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG