Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sajtóhírek szerint Norvégia is F–16-osokat adhat át Ukrajnának


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy F–16-os vadászrepülőgépben ül a dániai Skrydstrup légi bázison 2023. augusztus 20-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy F–16-os vadászrepülőgépben ül a dániai Skrydstrup légi bázison 2023. augusztus 20-án

Egyes jelentések szerint Dánia és Hollandia után Norvégia is vadászrepülőgépek küldését jelentheti be.

Jonas Gahr Støre, a skandináv NATO-tagállam miniszterelnöke csütörtök délelőtt Kijevbe utazott, ahol a norvég NRK csatorna értesülései szerint az F–16-osok szállításáról is egyeztethet.

Az erről szóló híreket hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Dánia és Hollandia előző vasárnap jelentette be, hogy F–16-osokat szállít Ukrajnának, az első hatot újév környékén. Erre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta a gépek továbbadását.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat küldjön Ukrajnába

Februárban Oslo 75 milliárd korona (mintegy hétmilliárd dollár) értékű támogatási csomagot fogadott el Ukrajna számára a következő öt évre, ezzel az egyik legnagyobb nemzetközi donorrá lépve elő.

Ezt az évi 15 milliárd koronát egyenlően fogják szétosztani a katonai és a humanitárius segítségnyújtási célokra.

A norvég kormány már korábban is többször közölte, hogy F–16-osok küldését fontolgatja. Janurában az észak-európai ország megkapta az első fejlett F–35-ös vadászgépet a rendelt ötvenkettőből. Erre a típusra cserélik le a tervek szerint az F–16-osokból álló, jelenlegi flottát

Dánia tizenkilenc harci repülőgép Ukrajnába küldését hagyta jóvá. Kijevi tájékoztatás szerint Hollandia negyvenkét gép szállításába egyezett bele, jóllehet Mark Rutte holland kormányfő arról beszélt, hogy hazájában negyvenkét F–16-os áll rendelkezésre, de még nem döntöttek arról, hogy mindet átadják-e.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy alakul a vadászgép-koalíció az ukrán légierő támogatása érdekében?

Ukrajna számos alkalommal kért fejlett vadászgépeket nyugati partnereitől, leszögezve, hogy a szovjet korszakból maradt, fogyatkozó flottájának megerősítésére van szüksége erre, miközben jelentős orosz légi fölény mellett folytatja az ellentámadást.

Hollandia és Dánia is tagja annak a koalíciónak, amely először Dániában, majd Romániában képez ki ukrán pilótákat F–16-osokra. A kiképzés ebben a hónapban indul.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG