Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feljelentést tesz a légszennyezettségi adatok miatt Göd polgármestere


Orbán Viktor miniszterelnök átvágja a nemzeti színű szalagot a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának nyitóünnepségén, 2017. május 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök átvágja a nemzeti színű szalagot a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának nyitóünnepségén, 2017. május 29-én

Kammerer Zoltán, akit tavaly tavasszal választottak polgármesterré, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést azután, hogy az Átlátszó a Samsung gyár által kibocsátott nagy mennyiségű mérgező oldószerről és az üzem dolgozóinak súlyos veszélyeztetéséről írt. A polgármester szerint tisztázni kell, hogy környezetkárosításról vagy rémhírterjesztésről van-e szó.

Az Átlátszó az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben elérhető adatok alapján írt arról, milyen mértékben terhelte Göd levegőjét a Samsung gyár.

Az oknyomozó újságíró műhely cikke szerint az adatok azt mutatják, hogy a gyár 2019 és 2022 között 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. A gödi gyárban a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, az évek során folyamatosan nőtt a dolgozók kitettsége a mérgező anyagoknak.

Ehhez kapcsolódóan: A korábban valószínűsíthetőnél is nagyságrendekkel szennyezőbb volt a gödi akkumulátorgyár

Mint írják, mind a gyár által kibocsátott mérgező anyagok mennyisége, mind a gyáron belüli vizsgálatok azt igazolják, hogy a cég a legalapvetőbb környezet- és munkavédelmi elvárásoknak sem képes megfelelni, miközben a kormány a munkavédelmi bírságok összegének emelésével előzné meg a veszélyeztetést és a munkahelyi baleseteket.

A város Fidesz által támogatott független polgármestere a közösségi oldalán írt arról, hogy rendőrségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert a gyárral kapcsolatban több olyan adat és kijelentés jelent meg a sajtóban, amely nyugtalanságot és félelmet kelt a gödiekben. A polgármester szerint ha a cikkek igazak, akkor környezetkárosítás zajlik, ha viszont nem, akkor közveszéllyel fenyegetés vagy rémhírterjesztés történik.

Ehhez kapcsolódóan: Akkumulátorvita, 2. rész: Vízhasználat, balesetek és állami támogatások

A kormány március 1-jétől szigorítja a munkavédelmi bírságolást. A Magyar Közlönyben február 14-én megjelent rendelet szerint tízmillióról százmillió forintra emelik a munkavédelmi bírság maximális összegét. Kérdés ugyanakkor, hogy a szigorú intézkedéseknek lehet-e visszatartó erejük az évente több száz milliárdos bevételt produkáló akkumulátoripari cégekre – írja az Átlátszó.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG