Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Schadl György: „Abban sokkal több logika lett volna, ha Völner Pál fizet nekem”


Schadl György érkezik a bíróságra 2023. május 16-án
Schadl György érkezik a bíróságra 2023. május 16-án

Megkezdődött a Schadl–Völner-per érdemi tárgyalása, amelyen először a végrehajtói kar letartóztatásban lévő, lemondott elnökét hallgatták meg, aki az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügyének elsőrendű vádlottja. Schadl György továbbra is tagadja a végrehajtók kinevezésének befolyásolását, állítása szerint Völner Pállal csak magánügyben találkozott, mert hasonló volt az érdeklődési körük.

Vallomása előtt a személyi körülményeinek esetleges változására vonatkozó bírói kérdésre azt mondta: már sem docensi, sem végrehajtói fizetést nem kap, ezért megtakarításaiból él – derül ki a Telex és a 444 tudósításából.

A bíró más kérdéseire nem válaszolt, hosszú beszédében megismételte az előkészítő ülésen mondottakat. Tagadta bűnösségét, állítása szerint a végrehajtói kar elnökeként nem voltak érdemi hatáskörei, a pályázatokat pedig csak úgy tudta volna befolyásolni, ha részt vesz meghallgatásokon, de ilyet sosem tett. P. Béla hivatalvezető viszont mindig ott volt, aki saját élettársa és testvére kinevezésében is közreműködött.

Schadl György szerint Völner Pálnak sem volt ahhoz jogköre, hogy a vádiratban említett ügyeket elintézze neki a minisztériumban. Ő csak javaslatot tett néha a lemondott igazságügyi államtitkárnak, vagy tanácsot kért tőle különböző ügyekben, de végrehajtói kinevezésekről sohasem beszéltek.

Korábbi cikkünk a témában: Megkezdődött a Schadl–Völner-per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken

Azt mondta, csak magánügyben találkoztak, mert több ponton is hasonló az érdeklődési körük, például a hajózás, a vasút, a gasztronómia és a műszaki innovációk.

„Kellemes munkaebédeket is eltöltöttünk közösen, a viszonyunk kifejezetten jó volt, de nem lettünk összejáró barátok, akik családi vacsorákon vagy utazásokon vettek volna részt” – idézte a Telex az elsőrendű vádlottat.

Schadl György szerint ő azért kapott pénzt a végrehajtóktól, mert korábban kölcsönadott nekik, hogy be tudják indítani az irodájukat.

Szerinte Völner Pál számára ismeretlen terep volt a végrehajtói kar, pedig megosztotta ezekről vele a tudását.

„Abban sokkal több logika lett volna, ha Völner Pál fizet nekem, nekem viszont sem okom, sem indokom nem volt arra, hogy neki bármiért fizessek” – jelentette ki. Schadl György ezt azzal indokolta, hogy neki nem volt fontos az érintett végrehajtók kinevezése.

Ehhez kapcsolódóan: Schadl és Völner is mindent tagadott a bíróságon, utóbbi valótlan és alaptalan vádiratról beszélt

A tárgyaláson nem jelent meg Völner Pál. Ügyvédje szerint ő javasolta ezt a volt államtitkárnak, mert nem gondolta volna, hogy újra ismertetik a vádiratot, amelyen ott kellett volna lennie. Völner Pált jövő kedden hallgatják meg. Ügyvédje már korábban jelezte, hogy tanúként idéznék a bíróság elé Varga Judit jelenlegi és Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert, valamint Süli Jánost, a paksi atomerőmű-bővítésért felelős volt tárca nélküli minisztert és több volt államtitkárt is.

A korrupciós ügynek 22 vádlottja volt, tízen az előkészítő üléseken beismerték a bűnösségüket, köztük hat korábbi végrehajtó. Ők felfüggesztett börtönt kaptak.

A vád szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl György több mint kilencszázmillió forintot szedett be azoktól, akik a segítségével jutottak önálló bírósági végrehajtói kinevezéshez.

Az ügyészség beismerés esetén tíz év börtönt kért Schadl Györgyre és nyolc évet Völner Pálra, emellett kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást, jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, valamint vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig. A vádlottak azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem ismerik el bűnösségüket.

XS
SM
MD
LG