Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupciós vádemelés a végrehajtóknál: Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért az ügyészség


Völner Pál 2021. november 19-én az Országgyűlésben
Völner Pál 2021. november 19-én az Országgyűlésben

Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség által ismertetett vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – emelték ki az ügyben kiadott sajtóközleményben.

Mint írták, Schadl társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

A vádirat a huszonkét vádlott egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

Hogyan látják az országot a nemzetközi megfigyelők: A korrupcióellenes küzdelemben semmi sincs rendben Magyarországon

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, kétszázmillió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Négy másik személy esetében letöltendő szabadságvesztést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, tizenöt vádlott vonatkozásában felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, míg egy fő vonatkozásában pénzbüntetést tart indokoltnak az ügyészség.

A Szabad Európa is több cikkben beszámolt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnökét, Schadl Györgyöt is érintő korrupciós ügyről. A nyomozók szerint Völner két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. Összesen 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsítják.

Völner Pált tavaly decemberben gyanúsította meg az ügyészség, utána lemondott államtitkári posztjáról. Állítása szerint nem követett el bűncselekményt, de vállalja az ügy politikai következményeit.

Korábbi cikkeink a témában:

XS
SM
MD
LG