Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vádalkut köthetett a Schadl-ügy egyik szereplőjével az ügyészség


Schadl-Völner-ügy, korrupció
Schadl-Völner-ügy, korrupció

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének egyik bizalmasáról van szó, akit Schadl György a pénzmozgások, így a kenőpénzek kifizetésének dokumentálásával bízott meg. A 24.hu úgy tudja, hogy a nő a nyomozás során mintegy kilencven oldalnyi tanúvallomást tett, és nem vádlottként, hanem tanúként szerepel majd az eljárásban.

A hírportál azt írja, hogy a hivatalosan végrehajtó-jelölt, valójában pénzügyesként dolgozó munkatárs a büntetőeljárásról szóló törvényben rögzített megállapodásra jutott a vádhatósággal.

Ennek lényege, hogy egy bűncselekmény elkövetőjével megállapodást köthető, amelyben kilátásba helyezik, hogy vele szemben büntetőeljárást nem indítanak, illetve a folyamatban lévő eljárást megszüntetik, ha az ügy, illetve más büntetőügy felderítésével, bizonyításával összefüggő információkat és bizonyítékokat bocsát rendelkezésre, és a megállapodással elérhető nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek jelentősebb, mint az elkövető büntetőjogi felelősségre vonásához fűződő érdek.

Ehhez kapcsolódóan: Nincs szabadlábon Schadl György, más okból lehetett újra aktív a Viber-profilja

Október végén korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak között van Schadl György apja és felesége is.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Schadl György 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, akinek 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot adott. Völner ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – emelték ki az ügyben kiadott sajtóközleményben. Schadl pedig részben vagy teljes egészében visszakérte a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot azoktól, akik a segítségével önálló bírósági végrehajtói kinevezést kaptak. A vádirat szerint így tett szert több mint 924 millió forintra.

Ehhez kapcsolódóan: Zár alatt a volt államtitkár Völner Pál és családjának vagyona

A Schadl irodájában található páncélszekrényben tartott készpénz kezelésével, illetve az onnan kivett és betett összegek dokumentálásával azt a pénzügyesként dolgozó végrehajtó-jelöltet bízta meg, aki vádalkut köthetett az ügyészséggel. Az összegeket két helyen, a Házipénztár és az EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatban is nyilvántartották.

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, kétszázmillió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

További cikkeink a témában:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG