Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Scholz: Az EU sikere elsődleges fontosságú Németország számára


Olaf Scholz a berlini szövetségi parlament alsóháza előtt 2021. december 15-én
Olaf Scholz a berlini szövetségi parlament alsóháza előtt 2021. december 15-én

Az Európai Unió sikere elsődleges fontosságú prioritás Németország számára, nem szabad hagyni, hogy a tagállamok közötti viták veszélybe sodorják az integrációs projektet – szögezte le az új német kancellár.

Olaf Scholz a berlini szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) előtti beszédében kijelentette, hogy az Európai Unió Tanácsában be kell vezetni a minősített többségi döntéshozatalt azokon a területeken is, ahol erre ma nincs lehetőség.

„Ez nem a szuverenitás elvesztésével, hanem épp ellenkezőleg, annak erősítésével járna” – mondta.

Beszámolt arról is, hogy a következő négy évben keményen fognak dolgozni azon, hogy a legnagyobb európai gazdaságnak számító Németországot felkészítsék a jövőre. Jelentős beruházásokról fognak dönteni az innováció, a startupcégek támogatása és az infrastruktúra-fejlesztés területén.

„Megindítjuk a jövőbe mutató beruházások évtizedét” – fogalmazott.

A szociáldemokrata kancellár ezt követően közölte, hogy kormánya könnyíteni fogja a külföldi munkavállalók érkezését és beilleszkedését Németországban. Ezzel párhuzamosan pedig harcot hirdetnek a szélsőjobboldali extremizmus ellen, amely szerinte jelenleg a legnagyobb fenyegetés a német demokráciára.

Az új hárompárti koalíciós kormány egyszerűsíteni szándékozik a német állampolgárság megszerzését, illetve be akarja vezetni a kettős állampolgárság intézményét.

Hozzátette, észszerű migrációs politikára van szükség: legális csatornák létrehozására és az illegális bevándorlás visszaszorítására. Ehhez szerinte hozzátartozik a menekültügyi eljárások gyors lefolytatása, valamint a maradásra nem jogosultak, a bűnözők és a közveszélyes személyek hatékony kitoloncolása is.

„Bevándorlóország vagyunk (…) De azon kell dolgoznunk, hogy jobbá váljunk az integrációban” – hangsúlyozta.

Orosz–ukrán konfliktus, koronavírus-járvány

Scholz emellett figyelmeztette Oroszországot, hogy nagy árat fizetne Ukrajna területi egységének megsértéséért, és a párbeszéd fontosságáról beszélt. Részleteket azonban nem árult el a kilátásba helyezett szankciókról, mindössze annyit közölt, hogy a kérdést illetően szilárd az egység az európai és transzatlanti partnerekkel.

„Komoly aggodalommal tekintünk az orosz–ukrán határ biztonsági helyzetére” – húzta alá.

Végezetül a koronavírus-járvány elleni küzdelem témáját is érintette, és oltakozásra szólította fel a lakosságot, mondván, az jelenti az egyetlen kiutat a válságból.

Ennek kapcsán pedig kijelentette, hogy „nincsenek vörös vonalak” a kormány számára a negyedik járványhullám elleni fellépésben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG