Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sehol nem terjed olyan gyorsan a járvány, mint Magyarországon


Egészségügyi személyzet visz fel egy koronavírusos beteget egy német katonai repülőgépre 2021. november 1-jén a romániai Otopeniben. Hat súlyos Covid-19-es romániai beteget Németországba szállítottak kezelésre. Magyar kórházakba is hoztak Romániából covidos betegeket
Egészségügyi személyzet visz fel egy koronavírusos beteget egy német katonai repülőgépre 2021. november 1-jén a romániai Otopeniben. Hat súlyos Covid-19-es romániai beteget Németországba szállítottak kezelésre. Magyar kórházakba is hoztak Romániából covidos betegeket

Alig 24 óra alatt hatezernél is több új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, és száznál is több ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Van olyan szakember, aki szerint a negyedik hullám következményeinek enyhítéséhez már egy újabb oltási kampány sem lenne elég.

A hivatalos járványadatok szerint Magyarországon november 3-án 6268 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 885.360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 107 beteg, velük az elhunytak száma 31.101 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 51.108, kórházban 3366 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 349-en vannak lélegeztetőgépen.

Október 28-ai adatok szerint Magyarországon a legmagasabb a koronavírus negyedik hullámának reprodukciós rátája a világon. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy ember hány másikat fertőz meg. Ez most Magyarországon 1,85, majd Kolumbia, Csehország és Szlovákia következik. Románia például, ahol a kórházak már nem bírják a terhelést és külföldre, így Magyarországra is küldenek koronavírusos betegeket, csak a 88. helyen áll a reprodukciós rátát tekintve.

A számokról Boldogkői Zsolt virológus az RTL Klubnak azt mondta, hogy keleten tombol a járvány, szerinte onnan érkezett Magyarországra, ahol most berobbant.

Röst Gergely matematikus a Portfolión írt arról, hogy a negyedik hullám enyhítéséhez szerinte már egy újabb oltási kampány sem lenne elég. A szakember szerint szélesebb körű maszkhasználat és egyéb kockázatarányos célzott intézkedések kellenek.

"Drámaian gyors, akadálytalan növekedés"

Vattay Gábor járványelemző a Népszavának beszélt arról november 2-án, hogy szerinte a mostani adatok olyan drámaian gyors és akadálytalan növekedésre utalnak, mint amilyen Lombardiában volt látható az első hullámban.

A szakember az elmúlt három hét adatai alapján azt mondta,

"az esetszámok növekedése egy új, gyorsabb pályára állt körülbelül 7,5 napos duplázódási rátával. Egy hét késéssel a halálozás is felzárkózott ehhez és most már az is 7,5 naponként duplázódik. A kórházban lévők számának a növekedése is hasonlóvá vált a múlt héten.”

Az elemző megjegyezte, az őszi iskolai szünet jelentősen lassította a járvány terjedését, de számításai szerint november 8-10 körül ismét kezdenek majd riasztóvá válni az adatok, november 22-re pedig nyolcezer körül lesz a kórházban fekvők száma, míg a napi halálozás 150-180 körül lehet.

Hozzátette, Magyarországon mostanra a nyugati oltások védőhatása is a töredékére esett.

Markus Söder: "az oltatlanok járványa"

Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha tovább emelkedik a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Erről Markus Söder bajor miniszterelnök beszél szerdán Münchenben, a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Mint mondta, a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban van, ezért szigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat.

Elrendelik a kötelező maszkviselést az iskolákban és csak a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, ha az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma 600 fölé emelkedik.

Markus Söder úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány átalakult, immár "az oltatlanok járványa". Ezt mutatja, hogy a kórházba kerülők több mint 90 százaléka nem rendelkezik a Covid-19 elleni védőoltással, a járványhelyzet pedig azokban a térségekben a legsúlyosabb, amelyekben különösen alacsony az átoltottság. Németországban 64,6 százalékos az átoltottság.

A politikus arról is beszélt, hogy bajorországi kórházakban a helyzet "nagyon feszült", a gócpontokban pedig egyenesen "drámai". Vannak olyan kórházak is, amelyekben már egyetlen ágy sem szabad.

XS
SM
MD
LG