Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újragondolja a kormány a kötelező oltást


Katona fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án
Katona fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án

A pedagógusbérek mellett a koronavírus elleni kötelező oltásról tárgyalt szerdán két pedagógus szakszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az érdekképviseletek a kötelező oltás visszavonását követelik, állításuk szerint azt az ígéretet kapták, hogy a kormány ezt jövő szerdáig átgondolja. Az Emmi ezt tagadja.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) választmányi tagja arról számolt be, hogy szerdán órákon keresztül zajlott a tárgyalás, amelyen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselői is részt vettek. Ez az a két érdekképviselet, amely bérköveteléseket fogalmazott meg és október elején közös sztrájkbizottságot alakítva kezdett tárgyalásokat a kormánnyal.

Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, azt az ígéretet kapták, hogy a kormány jövő szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról, és egy új javaslatot tesz. A szakszervezetek felelőtlenségnek tartják a kötelező oltást, mert álláspontjuk szerint ezzel a kormány olyan szereplőkre hárítja a döntést, akik sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem megfelelő szaktudással nem rendelkeznek.

Frissítés

A Kásler Miklós vezette minisztérium később az atv.hu portálnak úgy reagált, hogy a PSZ és a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonását kéri, amire írásos választ ígértek a kormány képviselői.

Mint írják, a közös sztrájkbizottság azonban követeli annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben az előírt oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. Az Emmi szerint ez a követelés nem a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem a teljes jogszabályok visszavonására, "amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön”.

Ezek a mostani szabályok

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, november elsején hatályba lépett Magyarországon az a kormányrendelet, amely tartalmazza a munkahelyeken a kötelező oltás bevezetésének lehetőségét.

A rendelettel a kormány lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára. A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére.

A jelenlegi kormányrendelet szerint az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Az érintetteknek az első oltást fő szabály szerint 2021. december 15-ig meg kell kapniuk.

Nagy Erzsébet elmondta, a november 3-ai tárgyalásokon a bérekről is szó volt az Emmiben, de a kormány képviselői ismét azzal a szakszervezetek számára elfogadhatatlan javaslattal érkeztek, hogy jövőre 10 százalékos béremelést kaphatnak a tanárok, és 2023-ban jöhet komolyabb bérrendezés.

XS
SM
MD
LG