Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Senki nem vett annyi fegyvert a mostani német kormánytól, mint Magyarország


Holland Panzerhaubitze 2000 (páncélos tarack) tüzel Afganisztánban 2009. február 28-án. A magyar állam nemrég bevásárolt ebből a tarackból
Holland Panzerhaubitze 2000 (páncélos tarack) tüzel Afganisztánban 2009. február 28-án. A magyar állam nemrég bevásárolt ebből a tarackból

A mostani német kormány regnálása alatt Németország Magyarországnak adott el a legtöbb pénzért fegyvert, az USA a második helyre szorult.

A jelenlegi német kormány időszaka alatt Németországból Magyarországnak adtak el a legnagyobb értékben haditechnikai eszközöket – tájékoztatott a német védelmi minisztérium a Die Linke német szélsőbaloldali párt adatigénylésére.

A haditechnikát egyébként jellemzően nem közvetlenül egy adott ország kormánya adja el, de részt vesz a folyamatban, ahogy például a közelmúltban világszintű botrányt kirobbantó Pegasus izraeli kiberfegyver esetében is történt. A német kormánynak is engedélyeznie kellett a Magyarországnak történő fegyverértékesítéseket.

A német minisztérium nyilvántartása szerint összesen 22,5 milliárd euróért (durván nyolcezer milliárd forintért) adtak el német hadiipari eszközöket az elmúlt négy évben. Ennek több mint tizedét Magyarország fizette ki, 2,66 milliárd eurót, azaz csaknem ezer milliárd forintot. A második helyre az USA szorult, ők 2,36 milliárd euróért vettek hasonló német termékeket.

A legnagyobb ügyfelek közt több olyan ország is szerepel, amelyek sem a NATO-nak, sem az EU-nak nem tagjai. Így például Algériának kétmilliárd euró, Egyiptomnak 1,88 milliárd euró, Katarnak 0,72 milliárd euró értékben adtak el haditechnikát.

Fentiek közül az Egyiptomba irányuló német fegyverexport különösen ellentmondásos, mivel az ország kormánya a jemeni és a líbiai konfliktusban is érintett.

A magyar állam német hadiipari beszerzéseiről a termékek jellege miatt nincsenek és várhatóan nem is lesznek igazán pontos információk. De sokféle eszközt vásárolt a magyar állam, a kisebb rakétavetőktől egészen a nehéz harckocsikig. Magyarország új katonai stratégiája viszont csak a beszerzések után, idén nyáron jelent meg.

Készült a dpa hírének felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG