Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikerrel verték vissza az orosz előrenyomulást az ukrán védelmi erők


Ukrán harckocsi Bahmut közelében 2023. január 20-án
Ukrán harckocsi Bahmut közelében 2023. január 20-án

A keleti országrészben továbbra is heves összecsapások dúlnak, miközben az ukrán elnök ismét korszerű harckocsik szállítására szólította fel a jelek szerint az ügyben egyre rugalmasabb álláspontot tanúsító Németországot.

Az ukrán hadsereg vezetése arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában az inváziós erők három irányból is megpróbáltak előretörni, azonban a kísérleteket sikerült visszaverni Zaporizzsjánál, Limannál és Avdijivkánál. Ezen idő alatt összesen tizenegy helyen hiúsították meg az orosz támadást a Donyec-medencében.

„Az ellenség folytatja offenzív akcióit Bahmut irányában” – szögezték le, rámutatva, hogy a megszállók még mindig a Donyecki területen található város elfoglalására összpontosítanak.

A Szabad Európa független forrásokból egyelőre nem tudta megerősíteni a szemben álló felek harctéri jelentéseit, az áldozatok számáról sincsenek hírek.

Kijev számtalan alkalommal kérte nyugati partnereit, hogy küldjenek több nehézfegyvert, így például modern tankokat. Szakértők szerint leginkább a német gyártású Leopard 2-esek lennének alkalmasak az ukrajnai háborúban, így elsősorban ezekről folynak a nemzetközi tárgyalások.

Ehhez kapcsolódóan: Német harckocsik szállítását fontolgatja több ország is Ukrajnának

Az utóbbi hetekben jelentősen fokozódott a nyomás Olaf Scholz német kancelláron, hogy engedélyezze e páncélosok ukrajnai szállítását, vagy legalább hagyja jóvá, hogy más országok így tegyenek. Eddig ez nem történt meg, Berlin állítólag akkor lenne hajlandó erre , ha az Egyesült Államok is M1 Abrams tankokat küldene a megtámadott országnak.

Annalena Baerbock német külügyminiszter ugyanakkor jelezte, hogy hamarosan megoldás születhet, jóváhagyhatják Lengyelország számára a Leopardok szállítását.

„Ha felvetődne a kérdés, mi nem állnánk az útjába” – mondta vasárnap, miután francia kollégájával egyeztetett Párizsban.

„Tudjuk, milyen fontosak ezek a tankok, ezért is tárgyalunk most erről a partnereinkkel. Biztosítanunk kell az emberéletek megmentését és Ukrajna területének felszabadítását” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Marderek, Leopardok, Abramsok, Bradley-k: sok új nyugati fegyver, amely vagy megy Ukrajnába, vagy nem

Az ukrán elnök az ARD német közszolgálati csatornának adott előző napi interjúban úgy vélekedett, hogy már néhány harckocsi leszállítása is sokat javítana a védelmi erők morálján, annak ellenére hogy ez még nem lenne jelentős hatással az erőviszonyokra.

„Amikor az ezer tankkal rendelkező orosz hadsereg van ellenünk, akkor egyetlen más ország sem tudja megoldani a problémát azzal, hogy tíz, húsz vagy akár ötven harckocsi átadásáról határoz. De rendkívül fontos dolgot tennének, arra sarkallnák a katonáinkat, hogy küzdjenek az értékeikért. Egy ilyen gesztus azt mutatná, hogy az egész világ velünk van” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Élesen bírálta, hogy a német kormány az Egyesült Államoktól teszi függővé a tankok küldését. „Persze még lehet erről tárgyalni újabb hat hónapon keresztül, de itt emberek halnak meg mindennap” – figyelmeztetett.

Ehhez kapcsolódóan: Nehéz helyzetben veszi át a tisztséget az új német védelmi miniszter

Michael McCaul amerikai republikánus törvényhozó korábban kijelentette, hogy Washingtonnak bele kellene egyeznie a harckocsik szállításába, ahogy Berlin kéri. Aláhúzta, hogy akár egy szimbolikus mennyiség küldése is elegendő lenne ahhoz, hogy az európai szövetségesek kövessék a példát.

Észtország, Lettország és Litvánia közös felhívást tett közzé, ebben vezető szerepének megerősítésére és nehézfegyverek mielőbbi szállítására szólította fel Németországot.

Eközben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tárgyalásokat sürgetett arról, hogyan lehetne Ukrajna újjáépítésére felhasználni az orosz központi bank körülbelül háromszázmilliárd dollár értékű zárolt vagyonát. Közölte, hogy a befagyasztott összeget akár be is lehetne fektetni, és a hasznot fordítani erre a célra.

Az igazságosság szempontjai mellett ugyanakkor a jogi alapelveket is tiszteletben kell tartani – emelte ki.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG