Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikerrel vette az első akadályt Johnson a brexitszabályok átírásához


A brexitet ellenző plakát az ír határon, Armagh megyében, Észak-Írországban 2018. június 2-án
A brexitet ellenző plakát az ír határon, Armagh megyében, Észak-Írországban 2018. június 2-án

Boris Johnson brit miniszterelnök elhárította az első akadályt a parlamentben azon törekvése elől, hogy lebontsa a brexit után az Európai Unióval kötött kereskedelmi megállapodás egyes részeit, jóllehet ellenzői figyelmeztették arra, hogy a lépés jogellenes.

A törvényhozók 295:221 arányban szavazták meg hétfőn este annak a törvényjavaslatnak a kezdeti jóváhagyását, amely lehetővé teszi az Egyesült Királyság tisztviselői számára, hogy átírják Észak-Írország kereskedelmének szabályait. A szavazás megnyitja az utat a törvényjavaslat részletes vitája előtt a következő hetekben.

Ha jóváhagyják, a jogszabály megszüntetné az Egyesült Királyság többi részéből Észak-Írországba beutazó áruk ellenőrzését, ezzel hatályon kívül helyezné annak a kereskedelmi szerződésnek bizonyos részeit, amelyet Johnson azelőtt írt alá, hogy Nagy-Britannia 2020-ban elhagyta az EU-t.

A brit kormány szerint az Észak-írországi protokollként ismert szabályok megterhelik a vállalkozásokat és aláássák a békét Észak-Írországban. London érvelése szerint az egyoldalú lépést a nemzetközi jog indokolja a „valójában kivételes helyzet” miatt.

Még az idén életbe léptetné

Johnson ellenfelei – köztük elődje, Theresa May – azt mondják, hogy a lépés illegális, és ha folytatják, azzal komolyan ártanak Nagy-Britannia nemzetközi hírnevének, annak, hogy „olyan ország, amelyik betartja a szavát”.

„Hazafiként nem akarok semmi olyat tenni, ami lealacsonyítaná az országot a világ szemében” – mondta May a parlamentben.

„Meg kell mondanom a kormánynak, hogy véleményem szerint ez a törvényjavaslat a nemzetközi jogban nem legális – tette hozzá. – Nem éri el a céljait, és rontja az Egyesült Királyság megítélését a világ szemében, nem tudom támogatni.”

Az EU megtorlással fenyegetőzött az Egyesült Királyság ellen, ha folytatja terve végrehajtását a brexit utáni megállapodás szabályainak újraírására, kilátásba helyezve a kereskedelmi háborút a két nagy gazdasági partner között.

Johnson hétfőn azt mondta, úgy véli, hogy a terv az év végére törvényerőre léphet, ha a parlament együttműködik. A kormány a törvényjavaslat gyorsított tárgyalását szeretné a parlamentben, mielőtt a képviselők nyári szünetre mennek.

Észak-Írország az egyetlen olyan része az Egyesült Királyságnak, amelynek közös határa van egy EU-tagállammal, Írországgal. Amikor Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót és a határok nélküli szabadkereskedelmi övezetét, a két fél megállapodott abban, hogy az ír szárazföldi határt vámállomásoktól és egyéb ellenőrzésektől mentesen tartják, mivel a nyitott határ annak a békefolyamatnak a kulcsfontosságú pillére, amely véget vetett több évtizedes erőszaknak Észak-Írországban.

Ehelyett az EU egységes piacának védelme érdekében ellenőrzik az Egyesült Királyság többi részéből Észak-Írországba érkező árut, például a húst és a tojást.

Politikai válság Észak-Írországban

Johnson konzervatív kormánya azt állítja, hogy ennek a túlbuzgó uniós végrehajtása azt jelenti, hogy a szabályok nem a várt módon működnek, és politikai válságot okoznak Észak-Írországban.

Észak-Írország legfőbb unionista pártja addig nem hajlandó visszatérni a régió hatalommegosztáson alapuló kormányába, amíg a brexit-vámellenőrzéseket meg nem szüntetik vagy lényegesen meg nem változtatják. Vezetői azzal érvelnek, hogy az áruellenőrzés veszélyezteti az Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közötti kötelékeket, mivel gyakorlatilag létrehozta az Egyesült Királyság belső kereskedelmi határait.

A párt álláspontja miatt Észak-Írországnak hónapok óta nincs működő kormánya.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG