Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A sikertelen béketárgyalás után hatalmas orosz erők indultak Kijev ellen


A Maxar műholdjai fedezték fel a 64 kilométer hosszú orosz hadoszlopot 2022. február 28-án
A Maxar műholdjai fedezték fel a 64 kilométer hosszú orosz hadoszlopot 2022. február 28-án

Legfontosabb híreink ma reggel: 64 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé, körbezárhatják a várost. Nem tetszik az oroszoknak az ukrán háború: Putyin ellen tüntettek Szentpétervártól Szibériáig. A kormány nem mérte fel korábban a benzinárstop negatív hatásait, korrekcióra kényszerült.

Hatodik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Az orosz csapatok három oldalról lépték át az ukrán határt csütörtökön: keletről, északon Belaruszon át és a déli szakadár területek felől. Amerikai műholdak felvételei szerint egy 64 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé. A fővárost és Harkivot egész éjjel támadták az orosz erők. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkat itt találja.

A kormány nem engedi át a fegyvereket

Miközben egyre több ország jelenti be, hogy fegyvereket küld Ukrajnának, a magyar kormány nem járult hozzá, hogy azok az ország területén jussanak el Ukrajnába. Hétfőn tárgyaltak egymással a belarusz határon az orosz és az ukrán kormány küldöttei, egyelőre eredmény nélkül.

Hatásosak a gazdasági szankciók, csődhelyzetben az orosz Sberbank Európában, Magyarországon két nap szünetet és pénzfelvételi limitet rendeltek el a pénzintézetnél.

Az oroszok egy része továbbra is ellenzi országuk katonai invázióját Ukrajnában. Szentpétervártól Szibériáig több mint ötven városban voltak háborúellenes tüntetések. A rendőrség február 27-én lecsapott a demonstrálókra, és egy jogvédő csoport szerint több mint 2700 embert vett őrizetbe.

A háború ellen tüntettek Oroszországban Szentpétervártól Szibériáig
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Az orosz atomfegyver-arzenál

Putyin vasárnap a nyugati szankciókra hivatkozva rendelte el az orosz nukleáris erők fokozott készültségbe helyezését. A Szabad Európa infografikája szerint darabra Oroszország rendelkezik a legnagyobb atomfegyver-arzenállal, kevéssel az USA előtt. A csaknem hatezer orosz atomtöltetből 1588 olyan gyorsan bevethető fegyver, amely jelenleg is fel van szerelve. 812 ilyen töltet földről indítható interkontinentális rakétán, 576 tengeralattjáróról indítható, kétszáz pedig bombázóbázisokon várja a bevetést.

Szélkakas-Orbán: invázió és benzinárstop

Az orosz invázió órák alatt változtatta meg a világpolitikát és a magyar választási kampányt is. Konstruktív bizalmatlanság című podcastsorozatunk rendkívüli epizódjában Orbán három háborúját elemezzük.

Orbán három háborúja – Kampányelemzés Ukrajna orosz lerohanása után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:19:15 0:00

A tömeges bezárásoktól mentette meg a kormány a kis benzinkutakat azzal, hogy az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is befagyasztotta. Úgy tűnik, korábban nem mérte fel a benzinárstop negatív hatásait, amely éppen az általa preferált kisvállalkozásokat és családi cégeket érintette a leginkább. A kormányzati intézkedés előszele volt, hogy több benzinkutas arról számolt be a Szabad Európának, hogy furcsamód a Mol a múlt héten nem emelt a nagykereskedelmi áron.

Átlépte a 44 ezret a halálos áldozatok száma Magyarországon, miután 2037 új fertőzöttje és 102 halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak az elmúlt 24 órában. Az Európai Gyógyszerügynökség szakbizottsága engedélyezésre javasolja az Európai Bizottságnak a Moderna Covid–19 elleni vakcinájának alkalmazását a 6–11 éves gyerekek körében.

Szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket? Ha igen, csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához ezen a linken!

Békés napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG