Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikerült beoltani az EU-ban élő felnőttek hetven százalékát


Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart Puursban, miután megtekintette a Pfizer gyárát a településen 2021. április 23-án
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart Puursban, miután megtekintette a Pfizer gyárát a településen 2021. április 23-án

Teljesült az Európai Unió év eleji célja, a nyár végére sikerült védetté tenni ellenőrzött vakcinákkal az EU felnőtt lakosságának több mint hetven százalékát. A kínai vakcinával vagy Szputnyikkal oltott magyarországi lakosokat ebbe nem számolták bele. Ez uniós átlag, az országok közt komoly eltérések vannak.

Az EU év vezetése idén év elején adta ki célnak, hogy nyárra a felnőtt lakosság legalább hetven százaléka legyen beoltva koronavírus ellen. Ez alatt azt értették, hogy a Janssen termékéből egy dózist, míg minden más ellenőrzött vakcinából két dózist kell megkapnia a felnőttek hetven százalékának.

Ez a nyár végére sikerült is, több mint 255 millió ember kapott két dózist a Pfizer–BionTech, az AstraZeneca, a Moderna oltásaiból vagy egyet a Janssen (Johnson & Johnson) termékéből.

Ebbe a 255 millióba nem számolták bele azokat a magyarokat, akiket az uniós minőségbiztosítás által nem ellenőrzött termékekkel, a kínai Sinopharm termékével vagy az orosz Szputnyikkal oltottak. Ők egyébként összesen kevesebb mint kétmillió embert jelentettek volna.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a cél sikeres teljesítése kapcsán minden közreműködőnek megköszönte a tevékenységét. Emellett folytatásra buzdított, több európait szeretne beoltatni, illetve az Európán kívülieknek is segítene, hogy oltáshoz jussanak.

Belső vitákon sokan kritizálták az Európai Bizottságot emiatt a célkitűzés miatt, állítja a Reuters a belső dokumentumokra hivatkozva. Több szereplő ugyanis nem átlagként értelmezte ezt, hanem hogy az ő országának is muszáj elérnie a hetvenszázalékos átoltottságot.

A lassú kezdet után az országok között végül komoly különbségek alakultak az átoltottsági szintekben. Egyes helyeken sikerült úgy megszervezni az oltási programot, hogy a felnőtt lakosság jóval több mint hetven százaléka oltott már.

Az ECDC adatai alapján Málta a felnőtt lakosság több mint kilencven százalékát beoltotta két oltással, Írország és Portugália is több mint nyolcvan százalékon áll, Franciaország is hetven százalék felett.

Keletebbre viszont kevésbé gyorsan megy az oltások megszervezése. Bulgária a felnőttek alig ötödének tudott eddig két oltást adni, Románia nagyjából a harmaduknál jár. Szlovákia, Horvátország, Lettország vagy Szlovénia a felnőttek felét tette eddig védetté. Magyarország az első és a második oltásokat tekintve is az uniós átlag alatt van.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG