Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fizetnek az orvosoknak a kínai vakcináért, „nehéz ezt a levelet másként értelmezni”


A Sinopharm kínai koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Liszt Ferenc repülőtéren 2021. február 16-án
A Sinopharm kínai koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Liszt Ferenc repülőtéren 2021. február 16-án

Rászervez a kormány a napokban két tételben is érkező, nagy mennyiségű kínai oltóanyagra. A szerkesztőségünk birtokába került levélben arra hívják fel a háziorvosok figyelmét, hogy oltásonként díjazásban részesülnek”​. Az országos tiszti főorvos elrendelte a tömeges oltást.

„​30-35 kínai oltást tudok ez alatt a három nap alatt beadni. Az én körzetemben egyébként ezzel nincs különösebb gond, mert sok kínai él itt, ők kifejezetten örülnek, ha ezt a vakcinát kapják”– mondta szerkesztőségünknek az a névtelenséget kérő háziorvos, aki megosztotta velünk az oltási munkacsoporttól kapott levelet.

A levél arról szól, amit Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján tagadott, vagyis hogy külön díjazást ajánlanak a háziorvosoknak, ha a kínai vakcinával oltanak.

„​Tájékoztatom, hogy 2021. 04. 25. napján (vasárnap) és 2021. 04. 30. napján (péntek) 2 alkalommal nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm oltóanyag érkezik Hazánkba.

Az oltóanyag felhasználásának egyik módja, hogy háziorvosi praxisok részére kerül kiosztásra, arányosítva a praxisba regisztrált személyek számához. Itt Önnek kell eloltania és megszerveznie az oltást 2021. 04. 26-27-28. (hétfő-kedd-szerda) oltási napokon.

Az oltásra regisztrált személyek létszáma alapján az Ön praxisára számított oltóanyag mennyiséget a mellékelt táblázat tartalmazza. Kérem, hogy ez alapján szíveskedjen nyilatkozni arról, hogy az Ön neve mellett megjelölt mennyiségű oltóanyagot, vagy annak egy részét a 3 nap során (04. 26-27-28.) fel tudja-e használni az Ön által kijelölt személyek oltására a háziorvosi rendelőben, vagy a páciensei otthonában. Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül.

A háziorvosok a hivatalos tájékoztatás szerint eddig akkor kaptak pluszpénzt, ha ünnepnapokon, szabadnapokon, munkaszüneti napokon vállalták az oltást. Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, amikor az RTL rákérdezett arra jár-e pluszpénz, ha a Sinopharmmal oltanak, Müller Cecília azt mondta: a pluszdíjazás független a vakcinafajtától. Korábban több budapesti háziorvos is megerősítette a Telexnek, hogy írásban külön pénzt ígér nekik az állam, ha kínai vakcinára beszélik rá a betegeiket.

A szerkesztőségünk birtokába került levélben arra is felhívják a háziorvosok figyelmét, hogy ha úgy ítélik meg, hogy a rendelkezésére álló létszámkeretet/vakcinamennyiséget nem tudják eloltani három napon belül, azaz legkésőbb április 28-ig, akkor a Fővárosi Oltási Munkacsoport igénybe fogja venni a szakrendelőket is, de ebben az esetben az orvosnak kell a szakrendelőbe küldendő pácienseket a Kormányhivatal által meghatározott időpontra beirányítani.

Ez utóbbi elképesztően megterhelő, a nekünk nyilatkozó háziorvos rendszeresen este kilencig, tízig telefonált és szervezett. „Mostanában már 9-kor abbahagyom.

Mint mondta, a munkameneten csak pár hete egyszerűsítettek, de így is órákat vesz el a táblázatok kitöltögetése, az adategyeztetés.

A keleti vakcinákról a háziorvosnak az a tapasztalata, hogy a körzetében élő kínaiak és oroszok előszeretettel fogadják, mások esetében ő is belefutott, hogy visszautasították a Sinopharm oltóanyagát. Szerinte egyértelműen arról szól a körlevél, hogy a kínai vakcina beadásáért a következő napokban pluszjuttatás jár, „​nehéz ezt másként értelmezni”.

„Elrendelem a tömeges oltást a mai naptól”

Nagy erőkkel szervezett rá a kormány a kínai vakcinára. Péntektől megnyílt az online időpontfoglalási lehetőség azok számára, akik regisztráltak az oltásra, de mint azt a járvány miatt létrehozott kormányzati portálon írják, ez „​most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva”.

Az országos tiszti főorvos pedig az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján egyenesen úgy fogalmazott, hogy elrendeli a tömeges oltást, és erre fogják felhasználni a most érkező 600 ezer kínai vakcinát is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón minősítette is a kínai vakcinát, azt mondta, hogy az szerinte jobb, mint a Pfizer, bár ő maga a Szputnyikot tartja a legjobbnak.

A kínai vakcinával, amivel egyébként Orbán Viktort is beoltották, az alábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG