Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjött a vakcina, amiben Orbán Viktor a legjobban bízik


Kirakják egy magyar Airbus 330-as repülőgépből a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának első adagját a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 2021. február 16-án.
Kirakják egy magyar Airbus 330-as repülőgépből a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának első adagját a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 2021. február 16-án.

Megérkezett Budapestre az első nagyobb szállítmány a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagból. A háziorvosok is oltanak majd vele, amint erre kiadja az engedélyt a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Összeszedtük, mit tudunk eddig a kínai vakcináról.

A kormányzati tájékoztatás szerint az első szállítmánnyal 550 ezer kínai vakcina érkezett Magyarországra, ami 250 ezer ember beoltására elegendő. Menczer Tamás külügyi államtitkár a közösségi oldalán arról beszélt, hogy ezt a vakcinát világszerte már több mint 30 millióan megkapták és mintegy félmillió embert oltottak be vele Szerbiában, köztük sok vajdasági magyart.

Menczer Tamás emlékeztetett arra, hogy ez az a vakcina, amelynek a gyártóhelyét és dokumentációját a magyar szakemberek megvizsgálták. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, szerinte reális esély van arra, hogy április elejére kétmilliónál is többen lehetnek a beoltottak, és Magyarországnak minden vakcina jó, "ami biztonságos és amivel a világon már több millió embert beoltottak".

Orbán Viktor favoritja

A miniszterelnök január 29-én a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy regisztráljon a koronavírus elleni oltásra és oltassa be magát. Orbán Viktor azt mondta, hogy ő is beoltatja magát, ha rá kerül majd a sor. Ekkor beszélt arról hogy ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik a legjobban:

"Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek". - fogalmazott január végén a miniszterelnök.

A kínai az ötödik vakcinafajta Magyarországon

Eddig a Pfizer-BioNtTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagával oltottak. Ha az NNK is mindent rendben talál a Sinopharmnál, akkor ötödikként ezzel is elkezdhetik a koronavírus elleni oltásokat. A vakcina érkezésének napján az operatív törzs tájékoztatóján azt közölték, hogy a kínai oltóanyagot a háziorvosok is beadhatják majd a jelentkezőknek.

Január közepén jelentették be a megállapodást

Hónapok óta lehetett tudni, hogy a magyar kormány tárgyal egy kínai vakcináról, míg végül január 14-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy gyakorlatilag megállapodtak Kínával. Másnap pedig megjelent a Magyar Közlönyben az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-kereten túl, a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzésről szóló kormányhatározat.

Hozzánk legközelebb egyébként Szerbiában oltanak a kínai vakcinával hetek óta.

Kínában gőzerővel oltanak vele

A Sinopharm vakcinája a The New York Times beszámolója szerint tavaly december 30-án kapott engedélyt Kínában, ott ezzel február közepéig 50 millió ember beoltását tervezik koronavírus ellen, még mielőtt százmilliós kelnének útra a kínai újév, vagy holdújév alkalmából, ami a bolygónk népességének egynegyede számára a világ legnagyobb ünnepe.

Első generációs, kétlövéses

A Sinopharm vakcinája az első generációs vakcinák közé tartozik, olyan technológiával készül, amelyben a teljes vírust használják fel az immunrendszer serkentésére, az elölt (inaktivált) kórokozóra épül.

Kemenesi Gábor kutató, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa korábban erről a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének azt mondta, az, hogy egy vakcina első generációs, nem jelenti azt hogy rosszabb, vagy korszerűtlenebb a második vagy harmadik generációs vakcináknál, egyszerűen más technológiával készül, az előállítása hosszadalmasabb, de ott, ahol erre már van kiépülve egy gyártó kapacitás, elő tudják állítani.

A kínai vakcina ugyanúgy két oltásból áll – 21 nap eltéréssel kell beadni –, mint pl. a már most is használt Modernáé vagy a Pfizeré.

"Jó felhasználói élményt nyújt" - így jellemezte Kemenesi Gábor a kínai vakcinát, miután látta az oltóanyag első és második tesztelési fázisának dokumentációját. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a WHO ajánlásában 50 százalékos hatékonyság elérése volt a cél a koronavírus elleni vakcináknál, vagyis a kínai a maga 79 százalékos hatékonyságával messze felülteljesít.

A szakember ugyanakkor hozzátette, várja, hogy a kínai vakcina harmadik tesztfázisának dokumentációja is hozzáférhető legyen.

Dokumentációt hiányolt a MOK is

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula arról beszélt szerkesztőségünknek, hogy nem csak gyógyszeres, hanem bármilyen kezelésnél akkor védett az orvos és a beteg, ha az a szakmai előírásoknak megfelelően történik.

"A gyógyszeres kezelésnél, így a védőoltásoknál is ennek a legfontosabb elemét alkalmazási előíratnak hívják. Ez az a dokumentum, ami leírja, hogy kinek adható a szer, milyen betegségre, kinek egyáltalán nem adható, mik a várható kockázatok és hogyan lehet azokat elhárítani".

Éppen ezért a MOK elnöke levélben kérte a kínai vakcinát már január végén engedélyező OGYÉI főigazgatóját, hogy a honlapjukon hozzák nyilvánosságra Szputnyik-V és a Sinopharm engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az úgynevezett alkalmazási előiratra.

Január közepén a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményben azt kérte, a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot lehessen használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott:

„Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél” – fogalmaztak a közleményben.

Sok botrány tépázta meg a kínai oltóanyagok tekintélyét

Mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, 2013-2016 között legkevesebb 21 kisgyermek halt meg a kínai oltásgyártók rossz minőségű termékei miatt.

A vuhani Biológai Termékek Intézete, a kínai Sinopharm leányvállalata például 2018-ban került a címlapokra, amikor több százezer hatástalan diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni oltást szállítottak le. Állításuk szerint elromlott az egyik gépük.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG