Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Soha ennyi fideszes nem ült még a parlamentben, megalakult az új Országgyűlés


Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án
Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án

Istentisztelet, majd a parlament alakuló ülése – ez volt a Fidesz és a KDNP új képviselőcsoportjának programja. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő ötödik alkalommal kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz–KDNP listavezetőjét. Esküt tesznek az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerző képviselők, kivéve Hadházy Ákost, aki a baranyai Kisvaszaron mondta el alternatív esküjét. Ő nem ül be az Országgyűlésbe, inkább a Kossuth téren tart köztéri fogadóórát.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője van. Hadházy Ákos a Momentum képviselőjeként jutott be a parlamentbe, de korábbi ígéretéhez híven nem vett részt az alakuló ülésen, ezt kérte az ellenzéki összefogás többi képviselőjétől is. Miután végül a saját pártja is kihátrált a kezdeményezése mögül, vélhetően függetlenként folytatja majd a munkát.

Hadházy Ákos néhány órával az alakuló ülés előtt arról írt Facebook-oldalán, hogy a Momentum meghátrálásával eldőlt, hogy ma az összes parlamenti párt ott lesz a nyitó ülésen.

„…a baranyai Kisvaszaron el fogok mondani egy alternatív esküt, aztán Zuglóba megyek, hogy felhívjam a figyelmet a most ott zajló legnagyobb fideszes mocsokságra. Délután ötkor pedig a Kossuth téren tartok köztéri fogadóórát (…) A választások előtt sokan csináltak ilyet, de szerintem a választás után érdemesebb. Pláne egy ilyen tisztességtelen, elcsalt választás után.”

Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő, várhatóan ő is függetlenként dolgozik majd. Az MTI beszámolója szerint üléskezdéskor a DK-frakció tagjai nem voltak bent a teremben, kivéve Oláh Lajost, akit a Népszava értesülése szerint alelnöknek jelöl majd a DK.

Az NVB és az NVI szerint rendben zajlott a választás

11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődött az Országgyűlés alakuló ülése, de előtte a Fidesz és a KDNP megválasztott képviselői Orbán Viktorral az élen istentiszteleten vettek részt a Hold utcai református templomban.

Orbán Viktor, illetve a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői istentiszteletre mennek a Hold utcai református templomba Budapesten 2022. május 2-án, az új Országgyűlés alakuló ülése előtt. A kormányfő mellett jobbra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Orbán Viktor, illetve a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői istentiszteletre mennek a Hold utcai református templomba Budapesten 2022. május 2-án, az új Országgyűlés alakuló ülése előtt. A kormányfő mellett jobbra Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

A köszöntő után Áder János leköszönő köztársasági elnök felkérte Turi-Kovács Béla fideszes képviselőt korelnöknek, és átadta neki az ülés levezetését. A tisztségek megválasztásáig a jegyzői feladatokat a nyolc legfiatalabb képviselő látja el, elsőként Dúró Dóra és Nacsa Lőrinc.

Turi-Kovács Béla rövid beszédében azt mondta: Európában jelenleg két békepárti vezető van, az egyik Ferenc pápa, a másik Orbán Viktor. Ezután a megválasztott képviselők elfogadták az alakuló ülés napirendjét.

A Ház meghallgatta Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az április 3-i országgyűlési választásról. Mindketten arról beszéltek, hogy rendben zajlott a választás. Téglási András elmondta, hogy az egyéni választókerületi eredményeket sehol sem vonták kétségbe. Az NVB döntései ellen 19 százalékban nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, és mindössze három százalékban kellett azokat felülírni.

Nagy Attila egyebek között arról beszélt, hogy a választás napján a választópolgárok száma hét egyéni választókerületben több mint húsz százalékkal haladta meg az országos átlagot, ezért szerinte a jövőben módosítani kell a választókerületi beosztást. Arról is beszélt, hogy először rendeztek egy napon parlamenti választást és a népszavazást, az átalakított informatikai rendszer pedig fennakadás nélkül működött. A választást 906 nemzetközi megfigyelő és több mint háromszáz, a jelölő szervezetek által delegált megfigyelő követte.

Esküt tettek és elhagyták a termet

A mandátumvizsgálat idejére elrendelt szünet után folytatódott az alakuló ülés, 196-an igazolták vissza a képviselők és a szószólók mandátumát, behozták a történelmi zászlókat és az új parlament megválasztott képviselői – Hadházy Ákos kivételével, aki így képviselői jogait egyelőre nem gyakorolhatja – esküt tettek.

Az eskütétel után Áder János leköszönő államfő mondott beszédet, de a Momentum, a DK és a Párbeszéd képviselői ezt nem hallgatták meg, elhagyták az üléstermet.

Miután Turi-Kovács Béla bejelentette a kormány megbízatásának megszűnését, ettől kezdve a 2018-ban megalakult kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét. Ez azt jelenti, hogy nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Áder János: A választás eredménye politikailag és jogilag is megkérdőjelezhetetlen

Az államfő egyebek között arról beszélt, hogy nemrég még abban bízhattunk, túl lesz az ország a Covid okozta nehézségeken, az ukrajnai háború azonban mindent megváltoztatott. A magas energiaárak a háború miatt magasan is maradnak és világszerte gondot okozhat az élelmiszerellátás is. Mint mondta nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy felmérjük, nehéz évek következnek.

A leköszönő államfő politikailag és jogilag is megkérdőjelezhetetlennek nevezte a választás eredményét, és úgy fogalmazott, a kormánynak és a parlamentnek minden válságkezelési tapasztalatára szüksége lesz.

Megválasztották Kövér Lászlót házelnöknek

Ha a között nincs erről megállapodás, az Országgyűlésről szóló törvény alapján, a legnagyobb létszámú frakció vezetője jogosult a házelnök személyére javaslatot tenni. A Fidesz-frakció múlt csütörtökön közölte, hogy ismét Kövér Lászlót jelöli a posztra, akit meg is választott az Országgyűlés: 185 képviselő vette fel a szavazólapot, közülük ketten érvénytelen szavazatot adtak le. 170 képviselő támogatta szavazatával Kövér Lászlót, 13 képviselő nemmel voksolt, senki sem tartózkodott.

Az új házelnök az egyetemleges felelősségről beszélt, úgy fogalmazott, „ha valaki segíteni nem tud, legalább ne ártson”.

Az új házelnök Mátrai Mártát javasolta a háznagynak, megválasztásáról a jelölt meghallgatása után nyílt szavazás dönt. Kövér Lászlónak kell javaslatot tennie az alelnökök és a jegyzők személyére is.

A frakcióvezetők nevének bejelentésével, valamint a házelnök és az alelnökök megválasztásával megalakul a Házbizottság. Az alakuló ülés utolsó feladata az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat elfogadása lesz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG