Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sok családnak okozhat gondot a dráguló iskolai étkezés


Gyermekek ebédelnek az egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola étkezőjében 2017. március 8-án
Gyermekek ebédelnek az egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola étkezőjében 2017. március 8-án

Az év eleji, húsz-harminc százalékos emelés után ismét jelentős mértékben drágulhat a közétkeztetés az infláció és az egyéb költségek emelkedése miatt. Hajdú-Biharban még nem tudni, hogy az önkormányzatok mennyivel emelnek, de az biztos, hogy az ingyenes közétkeztetésből épp kiszoruló családoknak problémát okoz majd az áremelkedés.

A Covid idején az önkormányzatok nem emelhettek árat, így a közétkeztetés díjában is hatalmas lemaradás gyűlt össze, amit aztán idén január-február környékén érvényesítettek: harminc-, de akár ötvenszázalékos emelések voltak. Szeptembertől ilyen mértékű drágulás várhatóan nem lesz, tíz-húsz százalékosra lehet számítani – mondta a Szabad Európának Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Mint mondta, a szülők az alapanyagot fizetik, a rezsit és a béreket nem, amelyek költsége szintén emelkedett. Ezt az állam és az önkormányzat közösen fizeti. Nyilván az önkormányzatok megpróbálnak a szociálisan rászorulóknak segíteni, és vannak olyan jogszabályok, amelyek alapján sokan ingyen étkeznek, például a háromgyermekes családok gyerekei, ezt is az önkormányzatok fizetik – tette hozzá.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke is úgy nyilatkozott nemrég az InfoRádiónak, hogy a menzákon idén harminc százalék körüli áremelés volt, de a szeptembertől esedékes árakról még nem lehet biztosat mondani, mert abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk.

Ehhez kapcsolódóan: Oktatáskutató: Gulyás Gergely roma tanulós magyarázata félrevezető, és az elemi logikának sem felel meg

Családok százai szorulnak ki a támogatásból

A gyermekszegénység ellen küzdő Igazgyöngy Alapítvány alapítója, L. Ritók Nóra biztos benne, hogy sok családnak gondot fog okozni az áremelés, mert számos rászoruló család kiszorul a támogatásból. Lényegében a család már akkor kieshet az ingyenes közétkeztetést is jelentő gyermekvédelmi kedvezményből, ha a két szülő minimálbért keres. Ők vannak a legnehezebb helyzetben, akik épp a határon vannak – tette hozzá.

Jelenleg bruttó 47.025 forint egy főre eső jövedelem az az összeghatár, amely felett már nem jár a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ami az ingyenes étkezést is jelenti. Hajdú-bihari működési területükön is több száz olyan család esik ki ebből a kategóriából, akik egyébként rászorulnának az ingyenes közétkeztetésre. Ők sokszor elmaradnak a befizetésekkel, ilyenkor tőlük kérnek segítséget, és a számuk várhatóan növekedni fog – mondta.

Az adott önkormányzat helyzetétől függ, hogy mennyit emelnek a közétkeztetési árakon. L. Ritók Nóra a hozzá eljutott információk alapján úgy tudja, hogy van olyan település, ahol nem emelnek a gyermekétkeztetés árán, de a legtöbb helyen drágulni fog a menza. Pontos összeget még sehol sem mondtak. A környékükön most hatszáz és kilencszáz forint között van a napi térítési díj, ami 12–18 ezer forint körül jön ki egy hónapra. Ez fog emelkedni néhány ezer forinttal, de sok családnak ez is gondot okoz.

Tud olyan iskoláról is, ahol eddig minden gyereknek ingyenes volt az ebéd, de ezt már biztosan nem tudják fenntartani.

Mint mondta, a generációs szegénységben élő családoknál gyakori, hogy felhalmozódik a tartozás, ami már behajtócégeknél van. Ez származhat közműtartozásból vagy nem fizetett hitelből. A fizetésük harminc százalékát, több tartozás esetén akár a felét is letilthatják. Nagy problémának tartja, hogy ezeket a levonásokat nem veszi figyelembe a gyermekvédelmi szabályozás, csak a jövedelmet vizsgálják, azt nem, mennyi marad belőle a családnak. Ők kiszorulnak a kedvezményekből, a gyerekek ingyenes étkezéséből, pedig valójában alacsonyabb az egy főre eső bevételük, mint amit meghatároztak. Általában ezek a családok kerülnek krízisbe, mert a szociális rendszer nem követi a valós anyagi helyzetüket – mondta az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: „Koszos szobában is lehet szeretni a gyerekeket, de kaja nélkül nem működik a rendszer”

A kadétoknak ingyenes lesz

Akik viszont honvédelmi iskolába mennek, jól járnak, mert a kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a Honvédelemi Minisztérium irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak – derül ki a hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

A kadétok a 9. évfolyam második felétől kezdve – tanulmányi átlaguktól függően – havi 16–67 ezer forint ösztöndíjban részesülnek.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG