Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokan nem értenek egyet a korlátozások lazításával Olaszországban


Megnyitják a római éttermek és kávézók teraszait, 2021. április 26-án.
Megnyitják a római éttermek és kávézók teraszait, 2021. április 26-án.

Hat hónap után, hétfőn megkezdődött a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos lazítása Olaszországban, az intézkedés azonban sokak szerint túl korai, mások szerint pedig éppen hogy nem elég kiterjedt, túlságosan óvatos.

Az éttermek, bárok teraszainak újranyitása számos helyi vállalkozás számára túl későn jött, közülük sok csődöt jelentett az immár több mint egy éve tartó válsághelyzet alatt, amelynek során hosszú időn keresztül teljesen zárva kellett tartaniuk.

Sajtóhírek szerint az este 10 órai kijárási tilalom fenntartása egyebek mellett akadályozza a színházak megnyitását, illetve árt az ország számára kulcsfontosságú idegenforgalmi szektornak, amelynek dolgozói abban reménykednek, hogy idén nyáron végre visszatérnek a turisták.

A kormányon nagy a nyomás a jobboldali pártok részéről is, amelyek enyhítést szeretnének, a virológusok és egészségügyi szakértők jelentős része azonban aggódik amiatt, hogy már a most életbe lépett lazítások nyomán is újra meg fog ugrani a fertőzésszám.

„Ahogy gyakran mondom, sajnos a vírussal nem lehet tárgyalni, az sikeresen alkalmazkodik, agresszívabbá és szélesebb körben elterjedtté válik” – mondta Massimo Galli, a milánói Sacco Kórház professzora az AP amerikai hírügynökségnek.

Sokan meg sem várták a korlátozások hétfői oldását, és a tavaszi időben már vasárnap tömegek özönlötték el az utcákat és a parkokat Rómától Torinóig, Milánótól Nápolyig.

Lazuló fegyelem

A kockázatokat felismerve az olasz belügyminisztérium arra utasította a rendőrséget vasárnap, hogy amennyire csak tudják, tartassák be a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat.

Európában Nagy-Britannia után Olaszországban követelte a legtöbb halálos áldozatot az új típusú koronavírus, több mint 119 ezren vesztették életüket a betegség szövődményeiben. Egyesek szerint ráadásul a valódi szám ennél is magasabb lehet, mivel tavaly tavasszal eleinte nem tudtak még minden halottat letesztelni.

A húsz tartományból tizennégy kevéssé veszélyes, vagyis sárga zónába lépett át, közöttük a két legnépesebb térség, a tízmilliós Lombardia és a majdnem hatmilliós Lazio a főváros területével. Öt régió ‒ az északi Valle d’Aosta és a déli Calabria, Puglia, Basilicata és Szicília ‒ maradt a közepes kockázati fokozatú, narancssárga térségben. Egyedül Szardínia számít még legalább egy hétig vörös zónának, vagyis teljesen lezárt területnek.

Az olaszországi oltási kampány nem halad a tervezett ütemben, a cél a napi 500 ezer vakcinadózis beadása lett volna, ezt egyelőre nem sikerült elérni.

„Két szó van, amelyeknek a következő napokban irányt kell mutatniuk. A bizalom, mert az intézkedések működtek, illetve az óvatosság. Apró lépésenként kell haladnunk, fokozatosan, a helyzet folyamatos értékelésével” – mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG