Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sokat fordíthat a háború menetén a Donyec-medencei csata


Orosz páncélos konvoj halad az ostromlott Mariupol felé 2022. március 28-án
Orosz páncélos konvoj halad az ostromlott Mariupol felé 2022. március 28-án

Elemzők szerint Oroszország megerősíti az erőit az Ukrajna keleti észén fekvő Donyec-medence elleni újabb támadáshoz, és előkészíti a terepet egy elhúzódó ütközethez, amely minden bizonnyal súlyos veszteségeket okoz mindkét oldalon. Közben az oroszok megpróbálják bekeríteni az ukrán harcosokat.

Katonai elemzők óvakodnak attól, hogy megjósolják, ki nyeri meg a csatát Ukrajna ipari központjáért, a Donyec-medencéért egy olyan, döntő fontosságú konfliktusban, amely valószínűleg brutális lesz, és végső soron meghatározza a háború menetét.

„Az ütközet eredménye az lehet, hogy mindkét fél annyira megtépázva kerül ki belőle, hogy egyikük sem lesz képes támadást vagy ellentámadást végrehajtani” – mondta Konrad Muzyka, a lengyelországi székhelyű Rochan tanácsadócég igazgatója.

„Az ukránok az utolsó emberig fogják védeni a földjüket, az oroszok jelentős veszteségeket fognak elszenvedni.”

Hónapokig elhúzódhat

Kínos, befagyott konfliktus alakulhat ki, amely hónapokig tarthat azzal a folyamatos fenyegetéssel súlyosbítva, hogy Moszkva újabb támadást indíthat – mondta. Oroszország Ukrajna katonai képességeinek lebontására és a veszélyes nacionalisták kiirtására indult különleges hadműveletként írja le februárban kezdődött hadjáratát.

Egy elhúzódó csata meghiúsítaná Vlagyimir Putyin elnök minden reményét arra, hogy jelentős győzelmet hirdessen ki május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelemre emlékezik hatalmas katonai parádéval, melyet a Kreml vezetője minden évben személyesen irányít.

Oroszország katonai túlsúlyával szembesülve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel a Nyugatot, hogy segítsen megmenteni országát. Azt akarja, hogy a NATO szálljon be az ukrán légtér felügyeletébe, és a Nyugat szállítson több katonai repülőgépet, rakétát és páncéltörőt.

Moszkva a múlt hónap végén megkezdte erőinek kivonását Kijev közeléből és Ukrajna északi részéből, hogy a Donyec-medence elfoglalására összpontosítson.

Luhanszkban az oroszok, Donyeckben az ukránok

Az orosz invázió a most érkező erősítések nélkül is lassan visszaszorította az ukrán harcosokat a Donyec-medence egyes területein, és biztosította a Luhanszki régió mintegy kilencven százalékát – mondta Nick Reynolds, a londoni RUSI agytröszt szárazföldi hadviselési elemzője.

Az ukrán csapatok erősebben tartották magukat Donyeckben, amely Luhanszkkal együtt az orosz ajkú Donyec-medencét alkotja, melynek egy részét 2014-ben elfoglalták az Oroszország által támogatott szakadárok. Azóta jelentős ukrán kontingens ásta be itt magát.

Moszkva megpróbálhat áthatolni a keleti ukrán fronton, miközben északról és délről csapatokkal, tankokkal és páncélozott járművekkel nyomul előre, harapófogó-mozdulattal. Az elemzők szerint ez az ukrán erők megkerülését és hátulról történő körbezárását célozná.

Ukrajna valószínűleg megpróbálja elkerülni a nyílt tankcsatákat, tüzérséggel támadja az utánpótlási vonalakat és felszereléseket, és portyázó csapatokat küld a konvojok és a logisztikai vonalak ellen – mondják az elemzők.

Az elszakadás lesz a gond

Attól tartva, hogy erőiket bekeríthetik, az ukrán stratégáknak folyamatosan mérlegelniük kell, hogy visszavonják-e a katonákat, elkerülendő egy gyors, kaotikus visszavonulást, melynek során tüzérségi és légitámadások választhatják szét vagy őrölhetik fel őket.

„Ez az elszakadás (…) a frontvonaltól lesz a probléma. Ez az egyik olyan feladat, amelyet az ukránoknak meg kell oldaniuk” – mondta Reynolds.

Kitarthat Mariupol?

Az Azovi-tenger mellett fekvő donyecki régió déli peremén Oroszország arra készül, hogy megszerezze a teljes ellenőrzést az ostromlott Mariupol kikötőváros felett, ahol kimerült ukrán tengerészgyalogosok tartanak ki kétségbeesetten, mondta Reynolds.

„Hacsak az orosz előrenyomulást le nem lassítja a logisztika és a morál, úgy gondolom, hogy Mariupolnak sajnos vége… Ha Mariupol elesik, az sok katonát szabadít fel az oroszok előretöréséhez más vidékeken” – mondta Reynolds.

Oroszország már a hét végén vagy a jövő héten megindíthatja újabb támadását a Donyec-medence ellen, amikor megérkezik az erősítés Oroszországból és Belaruszból, valamint Kijevből, Csernyihivből és Szumiból – mondta Muzyka.

Több mint tíz kilométeres konvoj

A Maxar amerikai magáncég pénteken készült műholdfelvételein egy több mint tíz kilométer hosszú, páncélozott járművekből és teherautókból álló orosz katonai konvoj látható, amint tüzérséget és támogatást vontat Harkivtól keletre, dél felé haladva a Donyec-medence irányába.

Az orosz harapófogó északi szárnya valószínűleg Izjum városától dél fele zárulna, amely stratégiai fontossággal bír az ukrán kézen lévő Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton.

A donyecki régió kormányzója kedden azt mondta: úgy tűnik, mintha Oroszország az átcsoportosítás végső fázisában lenne, és éjjel-nappal lőtte a régiót.

„Hosszú harcot fogunk látni a Donyec-medencéért. Oroszországnak megvan az esélye a győzelemre, de csak a tűzerő, a felszerelés és a katonák túlsúlya, nem pedig a hadműveleti fölénye miatt” – mondta Muzyka.

Menni vagy maradni? A Kelet-Ukrajnában élők dilemmája
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:42 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG